AutoRai

72 Noble sportwagens over het circuit van Silverstone

(9/22/2005)
Teneinde de start op te luisteren van de eerste 24-uurs race sinds tien jaar in Engeland, verschenen maar liefst 72 Noble sportwagens op de baan van het befaamde circuit voorafgaand aan de start van de Britcar 24hr.
Officieel betrof het hier de grootste verzameling autoâs van het Britse merk in haar geschiedenis, waarbij ternauwernood het record werd verbroken van de zeventig autoâs op het Rockingham race circuit eerder dit jaar. Alle modellen waren present voor een paraderonde over Silverstone. Van een trio âdrop-topâ M10s (waarvan er maar zes exemplaren zijn gebouwd) tot het meest recente M400 model, een van de snelst accelererende sportwagens die er momenteel verkrijgbaar zijn.

Lee Noble, de Managing Director verklaarde na afloop van de Noble-Parade: âHet is tamelijk uitzonderlijk dat een bedrijf met een grootte zoals dat van ons, zoân enorme steun krijgt van haar klanten tijdens een regulier event, en geen klantendag. Om al die autoâs over de startstreep te zien gaan illustreert heel goed hoe ver wij nu al zijn gekomen in een betrekkelijk korte periode. Met ons nieuwste model, dat eind dit jaar op de markt komt, erbij, ben ik overtuigd dat wij volgend jaar ruim honderd Nobleâs aan de start krijgen!â Zelf opende Lee Noble de parade in een M400.

Na de parade verzamelde de âNobilityâ (koosnaam voor Noble-rijders âin vergadering bijeenâ) zich in de pits van het Noble racing Team om daar de wedstrijd Noble in actie te zien.

Noble team test in wedstrijdomstandigheden
Tijdens de Britcar 24-uurs race op Silverstone kreeg het Noble raceteam voor het eerst de gelegenheid om onder zware omstandigheden het geheel nieuwe platform te testen van de nieuwe auto, die later dit jaar in straatversie op e markt zal komen.
Lee Noble, de algemeen directeur van het bedrijf, ging in de door regen overspoelde race vanaf de vijfde plaats in het startveld van start en als tweede in de GT3 categorie.

Na het vallen van de startvlag wist Lee Noble zijn vijfde startplek in de stromende regen vast te houden. Noble: âDe auto voelde aan als een rots ondanks de rivierstromen her en der op de baan en de waterspray voor mij. En met ruim 200 km per uur de bocht uit accelererend ging alles nog steeds goed.â

Hoewel het uiterlijk van de Noble wedstrijdauto heel erg overeenkomt met dat van het M12 model, zijn er onderhouds drastische verschillen zoals het volledig nieuw ontworpen chassis en de aandrijflijn. Deze technologie, samen met de geavanceerde versnellingsbak, de dry-sump smering en de dubbele intercoolers zal ook terug te vinden zijn in Nobleâs nieuwe supercar.

Net op het moment dat Lee Noble de pits na een uur in wilde duiken gaf een relais van de benzinepomp de geest waardoor het team terugviel naar een 41e plaats. Tweede rijder Alistair Mackinnon liet zich echter niet uit het veld slaan en vocht zich in steeds slechtere weersomstandigheden weer een weg terug naar voren door het startveld. In de daaropvolgende vijf uur rukte de 500 pk sterke, 1093 kilo wegende Noble weer op naar de 16e plaats algemeen. Helaas verloor de Noble uren later motorvermogen waardoor werd besloten de auto terug te trekken, maar niet nadat duidelijk het wedstrijdpotentieel was afgegeven.

Het Noble team, waarvan de race ingenieurs nauw samenwerken met de collegaâs van de productieafdeling, heeft waardevolle feedback opgedaan tijdens de race. Lee Noble: âWij zijn niet bang om te experimenteren zolang de productieauto er maar nog beter van wordt. Volgend jaar doen we weer mee, en zullen dan nog sneller en sterker zijn.â