Saxion Hogescholen
BR>

vr 08 april 2005

Saxion Hogescholen start met unieke leergang voor handhavers

Handhaving van regels en wetten in onze leefomgeving wordt steeds belangrijker en staat hoog op de bestuurlijke agenda. Rampen als die in Volendam en Enschede hebben duidelijk gemaakt dat gemeenten, regionale- en inspectiediensten veel meer moeten samenwerken en handhavingskwesties integraal moeten aanpakken. Gebeurt dat niet, en dat is helaas vaak nog de dagelijkse praktijk, dan werken handhavende organisaties en diensten langs elkaar heen en krijgen burgers, organisaties en ondernemingen te maken met verschillende handhavers die niet met één mond spreken.

Om invulling te geven aan de professionalisering van handhavers, start Saxion Hogescholen op 22 september met de eenjarige hbo-leergang 'Integrale handhaving fysieke leefomgeving'. Deze leergang is de eerste in zijn soort in ons land.

Vraagstukken die te maken hebben met veiligheid, ruimtelijke ordening, bouwen & wonen, en natuur, water en milieu raken iedereen en zijn zeker na de rampen in Volendam en Enschede zeer actueel. Ontwikkelingen in handhavingspraktijk gaan razendsnel en sector wordt steeds professioneler. Dat brengt onder andere met zich mee dat er hogere eisen worden gesteld de deskundigheid van handhavers in termen van kennis en vaardigheden. Om die deskundigheid en competenties bij (senior)handhavers te bevorderen, start Saxion Hogescholen met deze unieke leergang.

Integrale aanpak

Centraal in de leergang staat de integrale aanpak van handhavingskwesties. Diensten en organisaties (lokaal, regionaal en nationaal), zullen in de toekomst meer en beter moeten gaan samenwerken als het gaat om handhaving van regels en wetten die betrekking hebben op de fysieke leefomgeving. Door samenwerking ontstaat beter inzicht en meer transparantie in de wirwar van regels die te maken hebben met de ruimte waarin burgers werken, wonen en recreëren. En meer transparantie betekent meer duidelijkheid, beter signaaltoezicht en een betere en efficiëntere inzet van mensen en middelen. Maar het belangrijkste voordeel van de integrale aanpak is dat onze leefomgeving er een stuk veiliger door wordt.

Bestuurlijke handhavers

De leergang 'Integrale handhaving fysieke leefomgeving' is ontwikkeld voor bestuurlijke handhavers in een hbo-functie en voor handhavers die een hbo-functie ambiëren op het gebied van (integrale) handhaving. Professionals dus die bijvoorbeeld bij een gemeente, provincie, regionale dienst, adviesbureau of rijksdienst werken en die veiligheid en bestemmingsplanprocessen in hun portefeuille hebben.

De leergang is modulair opgezet en combineert leren en werken. Leeropdrachten worden zoveel mogelijk gecombineerd met vragen of problemen uit de praktijk. Datzelfde geldt voor de onderzoekslijn die de cursisten moeten opzetten en uitwerken.


-------------------------------------------- EINDE PERSBERICHT-----------------------------------------