Gemeente Lisse


27-09-2005 Raadsbesluiten d.d. 21 september 2005

Monumentenverordening 2005 en Verordening op de Monumentencommissie Lisse 2005 (Art. 139 Gemeentewet)
De gemeenteraad heeft in zijn vergadering van 21 september 2005 besloten de Monumentenverordening 2005 en de Verordening op de Monumentencommissie Lisse 2005 vast te stellen. Met de verordeningen wordt onder meer beoogd voldoende bescherming aan en instandhouding van gemeentelijke monumenten die het dorpsgezicht verfraaien te bieden. Tevens is het doel om meer betrokkenheid van de burger te realiseren bij zaken die betrekking hebben op monumentenzorg.
De verordening ligt voor iedereen kosteloos ter inzage op het gemeentehuis, van 08.30 tot 12.30 uur, bij de afdeling Maatschappelijke Ontwikkeling.

Kadernota Monumentenbeleid (Art. 3:42 Algemene wet bestuursrecht) De gemeenteraad heeft in zijn vergadering van 21 september 2005 de Kadernota Monumentenbeleid vastgesteld.
De nota is gericht op het bieden van voldoende bescherming aan monumentale panden, en dan met name gemeentelijke monumenten. In de nota zijn onder meer draagvlak, beleid en bijbehorende interne werkwijze op hoofdlijnen omschreven. Daarnaast bevat de nota aanbevelingen die betrekking hebben op de korte, middellange en lange termijn.

Beleidsnotitie Bijzondere Bijstand Verstrekkingenboek De gemeenteraad heeft tevens besloten in zijn vergadering van 21 september 2005 de beleidsnotitie Bijzondere Bijstand Verstrekkingenboek vast te stellen.
In de beleidsnotitie wordt een aantal gelijkluidende beleidsregels geformuleerd voor de bij de Intergemeentelijke Sociale Dienst aangesloten gemeenten. Dit is bedoeld om de verstrekking van bijzondere bijstand te harmoniseren en actualiseren.

Project Stemmen in een willekeurig stemlokaal
gemeenteraadsverkiezingen 7 maart 2006
Voorts heeft de gemeenteraad in zijn vergadering van 21 september 2005 ingestemd met deelname aan het project Stemmen in een Willekeurig Stemlokaal bij de gemeenteraadsverkiezingen op 7 maart 2006. Doel van dit project is om het stemproces in Nederland te vergemakkelijken door het stemmen meer plaatsonafhankelijk te maken. Verder beoogt dit project de politiek dichter bij de burger te brengen.

Delegatie afhandeling van beroepszaken aan college In zijn vergadering van 21 september 2005 heeft de gemeenteraad besloten om de bevoegdheid om beroepszaken af te handelen en de vertegenwoordiging tijdens rechtszaken, te delegeren aan het college. Indien het college van de bevoegdheid gebruik maakt, zal de raad daarover worden ingelicht.

Wijziging Gemeenschappelijke Regeling Intergemeentelijke Sociale Dienst (Art. 26 Wet gemeenschappelijke regelingen) De gemeenteraad heeft in zijn vergadering van 21 september 2005 besloten een wijziging van de Gemeenschappelijke Regeling Intergemeentelijke Sociale Dienst vast te stellen. De wijzing dient ertoe over een regeling te beschikken, waarbij (nog meer) rekening kan worden gehouden met de lokale (beleids-)verschillen en kosten voor wat betreft o.a. de uitvoering van de diverse regelingen en procedures.

Opheffing Gemeenschappelijke Regeling Zorgverzekering Ambtenaren Nederland (IZA-regeling)
De gemeenteraad heeft in zijn vergadering van 21 september 2005 ingestemd met opheffing van de Gemeenschappelijke Regeling Zorgverzekering Ambtenaren Nederland (IZA-regeling). De opheffing van de IZA Nederland-regeling vloeit voort uit de invoering van het nieuwe ziektekostenstelsel per 1 januari a.s.

Gemeenschappelijke Regelingen met betrekking tot de Veiligheidsregio Voorts heeft de gemeenteraad in zijn vergadering van 21 september 2005 ingestemd met het vaststellen van de Gemeenschappelijke Regeling RDOG Hollands Midden en de Gemeenschappelijke Regeling Brandweer/GHOR Hollands Midden.
Dit is nodig om de veiligheidsregio verder bestuurlijk in te richten.

Liquidatieplan opheffing Gemeenschappelijke Regeling Centrale Antenne Inrichting Bollenstreek
De gemeenteraad heeft in zijn vergadering van 21 september 2005 ingestemd met het opheffen per 1 januari 2006 van de Gemeenschappelijke Regeling Centrale Antenne Inrichting Bollenstreek, alsmede met het liquidatieplan daartoe.
Onder meer als gevolg van gewijzigde wetgeving en het beëindigen van de overeenkomst met Casema heeft de Gemeenschappelijke regeling geen essentiële taken meer en ligt het voor de hand om deze op te heffen.