Gemeente Alkemade


beperkte Woningbouw in transformatiegebied Alkemade toegstaan

Tijdens de vergadering van 13 september jl. heeft de raad besloten om onder zeer strikte voorwaarden op beperkte schaal woningbouw in het transformatiegebied toe te staan. Er liggen unieke kansen om het transformatiegebied te veranderen in een prachtig woon- en recreatiegebied. Om dat te kunnen doen zijn duidelijke plannen nodig voor de inrichting van het gebied. Je moet dan weten waar woningen gebouwd zullen worden, waar de ontsluitingswegen komen, waar groen, plantsoenen en dergelijke worden gepland. Zover zijn wij echter nog niet. Voorkomen moet worden dat de beperkte nieuwbouw, die nu wordt toegestaan, het toekomstbeeld negatief beïnvloedt. Daarom is het belangrijkste criterium bij dit raadsbesluit dat de nieuwbouw de transformatie niet mag hinderen. Daarnaast zijn er andere criteria, bijvoorbeeld dat de eigenaar/bouwer moet meebetalen aan de toekomstige infrastructuur e.d. van het gebied. De criteria of kaders die in het raadsvoorstel zijn opgenomen, kunt u opvragen bij de balie van Bouw- en woningtoezicht, bereikbaar op tel. (071) 332 72 18 of downloaden onderaan deze pagina. Aan de hand van de praktijksituatie zullen deze kaders nader worden ingevuld.

Eind dit jaar verwacht de Provincie een besluit te nemen over de aanpassing van de gebieden waarbinnen gebouwd mag worden (verruiming van de zogenaamde rode contour). Tot die tijd kunnen alleen aanvragen binnen de huidige rode contour in behandeling genomen worden, dus voornamelijk bij het Noord- en Zuideinde.

Als u in het verleden al een principeverzoek of bouwaanvraag heeft ingediend, krijgt u binnen 6-8 weken na deze publicatie nader bericht over de procedure en planning. Heeft u na deze periode geen bericht ontvangen, verzoeken wij u vriendelijk contact op te nemen met de heer Berends, tel. (071) 332 72 05. Als u een nieuw principeverzoek wilt indienen, kunt u contact opnemen met de heer Boogaard, tel. (071) 332 72 33. Nieuwe principeverzoeken zullen pas in behandeling genomen worden, nadat de oude zijn verwerkt.

Bijlagen :
Criteria beperkt bouwen Transformatiegebied.pdf (zie onderaan)

Criteria beperkt bouwen in transformatiegebied
Versiedatum: 16 september 2005
Op 13 september 2005 heeft de raad besloten op zeer beperkte schaal woningbouw toe te staan. Hierbij treft u de criteria of kaders op hoofdlijnen, zoals die door de raad zijn vastgesteld. Als aan één van deze criteria niet wordt voldaan, kan er door ons college geen medewerking worden verleend. De concrete uitwerking zal door ons college telkens per individueel geval bezien moeten worden. Omdat de projecten veelal door middel van een artikel 19 lid 1 procedure tot stand moeten komen, houdt de raad controlemogelijkheden en is bevoegd te beslissen om een bouwplan alsnog niet door te laten gaan.
1. Een van de belangrijkste uitgangspunten is dat de nieuwbouw de toekomstige ruimtelijke ontwikkelingen ofwel de transformatie niet mag frustreren.
2. Voor de huidig bebouwde linten heeft dit tot gevolg dat deze niet verder verdicht kunnen worden in verband met mogelijke ontsluitingswegen, groene- of recreatieroutes en het behoud van doorzichten. Er mogen in dit stadium op zeer beperkte schaal alleen vrijstaande woningen en twee onder een kap woningen gebouwd worden zoveel mogelijk direct achter de bestaande bebouwing in het lint.
3. Iedere bouwer zal voor zijn of haar plan inzichtelijk moeten maken dat de voorgenomen nieuwbouw de ontwikkeling van het achterliggende perceel niet frustreert. Dit dient te geschieden aan de hand van voor rekening van de bouwer op te stellen visie, waarbij de wijze van verkavelen en ontsluiten op het achterliggende perceel centraal staan. Er dienen geen situaties te worden gecreëerd waarbij sprake kan zijn van "reststukken".

4. Ten aanzien van de ontsluiting van de nieuw te bouwen woningen geldt dat deze in beginsel dienen te worden ontsloten via of het Noordeinde of het Zuideinde of de Noorderhemweg. Voorts dient er in beginsel gebruik te worden gemaakt van de bestaande hoofd- en erfontsluitingen. Het parkeren dient volledig op eigen terrein te worden opgelost.

5. Ten aanzien van de situering en de maatvoering is het bestemmingsplan Roelofarendsveen-Zuid van toepassing (o.a. het bepaalde in artikel 19 van de voorschriften). De bouwhoogte dient te worden afgestemd op het bestaande linten kan een maximale goothoogte hebben van 6m;

6. Indien er aan het water wordt gebouwd dient het gebouw duidelijk op het water te worden georiënteerd. Ook dient een afstand van minimaal 5m tot de watergang te worden aangehouden. De oeverlijn dient te worden gerespecteerd en aan de waterzijde zijn erf afscheidingen van maximaal 1m hoogte toegestaan;.7. Indien van toepassing mag de ontwikkeling geen belemmering zijn voor de gevestigde bedrijven, waarbij ook aan de afstand tot de kassen gedacht dient te worden;
Naast de bovengenoemde criteria blijven net zoals bij "normale" bouwaanvragen ook de overige zaken gelden. Zo zal in de voorkomende gevallen archeologisch onderzoek moeten plaatsvinden, dient er overleg gevoerd te worden met de waterbeheerder en dient eventuele claim op planschade afgewenteld te worden.
In het transformatiegebied staat zoals bekend erg veel te gebeuren, wat zich ook in financiële zin uit. Er zullen kosten worden gemaakt bijvoorbeeld ten behoeve van infrastructuur (nieuwe bruggen, wegen etc), sociale woningbouw, groen- & recreatie invulling en dergelijke. Omdat in dit stadium niet is aan te geven hoe hoog die kosten precies zijn, wordt het bedrag van ¤150,-- per vierkante meter van het totale perceel in rekening te gebracht. Indien het perceel groter is dan 2 x het bebouwde gedeelte, geldt dat als maximum prijs. Nadat is vastgesteld hoe hoog die kosten werkelijk zijn, zal aan degenen, die het genoemde bedrag hebben betaald, het eventueel teveel betaalde teruggegeven worden. De wijze waarop deze kosten in rekening gebracht zullen worden zal primair bestaan uit een (vorm van) PPS of exploitatieovereenkomst.
Zoals bekend ligt de rode contour strak om het bebouwde lint Noordeinde-Zuideinde. In september vorig jaar hebben wij de provincie verzocht de rode contour aan te passen. Inmiddels heeft zij aangegeven dat naar verwachting Provinciale Staten in december dit jaar over de aanpassing zal beslissen. Tot die tijd worden principeverzoeken die buiten de rode contour liggen met lagere prioriteit in de behandeld, omdat niet de volledige zekerheid bestaat dat en wanneer de nieuwe rode contour wordt vastgesteld.