Ingezonden persbericht


| |
|Datum                             |Kenmerk                            |
|21 september 2005                 |P-12                               |
Nederland eet meer buiten de deur

Nederland eet meer buiten de deur. Dit gegeven wordt nog eens bevestigd door de ontwikkeling van het aantal restaurant- en fastfoodbedrijven. Ten opzichte van 1993 is het aantal restaurants met bijna 20% gestegen tot ruim boven de 10.000 bedrijven. Ook de fastfoodsector maakte in deze periode een groei door van ruim 12% tot bijna 10.000 bedrijven. Dat valt op te maken uit 'Horeca in Cijfers', een jaarlijkse publicatie van het bedrijfschap Horeca en Catering met actuele gegevens over aanbod, economische ontwikkelingen, werkgelegenheid en consumenten.

In de publicatie voor 2005 kan het horeca aanbod in Nederland nu ook naar woonmilieus per gemeente geraadpleegd worden. Hieruit blijkt dat medio 2005 Nederlands/Franse restaurants voor bijna 40% te vinden zijn in dorpscentra, en Mediterrane restaurants voor bijna de helft in stadscentra. Chinees-Indische bedrijven zijn daarentegen met name te vinden in het dorpscentrum en in de stedelijke woonwijken buiten het centrum. Met 66% zijn overig Oriëntaalse bedrijven, zoals Thaise en Japanse restaurants, met name geconcentreerd in stadscentra.

Oudere consument belangrijk

Uit Horeca in Cijfers blijkt de oudere consument een belangrijke doelgroep wordt voor de restaurantsector. Ouderen (50-64 jaar) bezoeken vaker restaurants dan jongere Nederlanders. Van de ouderen bezoekt 49% wel eens een restaurant, en besteedt per bezoek gemiddeld E 21,- per persoon. Jongeren gaan iets minder vaak en geven relatief ook iets minder uit per bezoek: 31% van de jongeren (16-24 jaar) bezoekt wel eens een restaurant en besteedt per persoon gemiddeld E 16,- per bezoek. Gemiddeld geeft de Nederlander per persoon per restaurantbezoek ruim E 20,- uit. In de fastfoodsector is dat ruim E 5,.

Variatie in bestedingen

Tussen de verschillende soorten restaurants worden duidelijke verschillen in de bestedingen per bezoek per persoon geconstateerd. In Nederlands/Franse restaurants besteden gasten per persoon gemiddeld E 37,- per bezoek. Op afstand volgen de Zuid-Europese restaurants met E 21,- en de restaurants met andere buitenlandse keukens, zoals Mexicaans en Argentijns met ongeveer E 26,-. In Chinees-Indische restaurants staat per persoon gemiddeld E 14,- op de rekening.

Noot voor de redactie (

Ingezonden persbericht