Gemeente Alkmaar


ID'ers van 57½ jaar en ouder behouden hun werk

B&W presenteren voorstellen Instroom/Doorstroombanen

Alkmaar, 21 september 2005

B&W van Alkmaar vinden dat alle werknemers die 57½ jaar of ouder zijn en ingeschaald zijn op 20% arbeidsproductiviteit, hun baan moeten behouden. De gemeente zorgt voor blijvende vergoeding van hun loonkosten. De loonkosten van werknemers met een ID baan met een arbeidsproductiviteit van 40% tot 60% worden met ingang van 1 juli 2006 niet meer voor 100% vergoed. Uitgangspunt van de gemeente is dat ondanks deze maatregel geen mensen ontslagen worden. Indien individuele werkgevers niet in staat zijn hun werknemers te behouden, wordt in overleg met de gemeente naar een oplossing gezocht. Dat kan in de vorm van een convenant met de gemeente. Als de werknemer niet bij zijn huidige werkgever kan blijven zorgt de gemeente samen met haar ketenpartners CWI, UWV en het WNK/Pluswerk zonodig voor toeleiding naar regulier werk. De regeling die het college voorstelt gaat in op 1 juli 2006. Het totale ID plan van het college wordt besproken in de raadscommissie van 3 november 2005 waarna definitieve besluitvorming plaatsvindt. Spoedig daarna volgt overleg met alle betrokken partijen over de te ondernemen stappen en te maken afspraken.

Dat juist de leeftijdgroep van 57½ jaar en ouder kan rekenen op een generaal pardon is ingegeven door de overtuiging dat deze groep relatief kwetsbaar is en dus verzekerd moeten blijven van hun baan. Instellingen bieden deze mensen structuur en een zinvolle werkzame tijdbesteding. Zouden zij hun baan verliezen dan dreigen zij mede vanwege hun leeftijd tussen de wal en het schip te vallen. Het aantal mensen van 57½ jaar is momenteel goed voor zo'n 58 formatieplaatsen.

Welzijn, sport, cultuur, zorg en onderwijs
In de sectoren welzijn, sport en cultuur zijn nogal wat (kleinere) instellingen die aangegeven hebben niet in staat te zijn een eigen aandeel in de loonkosten te kunnen leveren. Ze zijn echter wel afhankelijk van gesubsidieerde arbeidskrachten. Zij zijn bovendien voor hun voortbestaan onder meer aangewezen op gemeentelijke subsidie. Het college wil deze organisaties in aanmerking laten komen voor een subsidie die maximaal gelijk is aan 20% van de loonkosten. Uitgangspunt hierbij is ook dat ontslagen vermeden moeten worden. Zonodig zal de gemeente met individuele werkgevers convenanten afsluiten en in het uiterste geval hulp bieden bij de toeleiding naar werk van gedupeerde werknemers.
Instellingen die in belangrijke mate gebruik maken van gesubsidieerde arbeidskrachten zijn het onderwijs, de zorg, cultuur, welzijn en sport. Maar ook de gemeente heeft mensen met een ID baan in dienst, bijvoorbeeld bij monumentenzorg/archeologie, bestuursondersteuning (stadstoezicht) en het stedelijk museum. ID'ers bij laatstgenoemde instelling worden opgenomen in de bestaande organisatie. Concrete afspraken over opneming van ID'ers bij monumentenzorg en stadstoezicht zijn nog niet gemaakt. Ten aanzien van het openbaar primair onderwijs worden in samenspraak met het bijzonder basisonderwijs, nadere afspraken gemaakt als het gaat om de inzet en bekostiging van gesubsidieerde arbeid.

Rijksbezuinigingen leiden tot nieuw Alkmaars arbeidsmarktbeleid Alkmaar is door rijksbezuinigingen op gesubsidieerde arbeid gedwongen haar lokaal arbeidsmarktbeleid te wijzigen. Had onze gemeente in 2003 nog de beschikking over budget voor zo'n 458 gesubsidieerde banen. In 2005 is dat aantal geslonken tot 300. Deze daling is mede een gevolg van de introductie van de nieuwe Wet Werk en Bijstand per 1 januari 2004. Deze wet betekent dat de gemeente Alkmaar wel meer lokale beleidsvrijheid heeft, maar tegelijk minder geld te besteden heeft en bovendien alle (financiële) risico's moet dragen. Daarom was gemeentebestuur genoodzaakt haar beleid voor gesubsidieerd arbeid te vernieuwen. Essentie van dat reïntegratiebeleid is meer dan ooit het bevorderen van de uitstroom van ID'ers naar regulier werk. Gesubsidieerde arbeid is uitdrukkelijk bedoeld als instrument om mensen een laatste zetje te bieden op weg naar een reguliere plaats op de arbeidsmarkt. Met de bekostiging van gesubsidieerde arbeid is in Alkmaar een bedrag gemoeid van circa EUR 6,8 miljoen. EUR 900.00 zijn inkomsten afkomstig uit bijdragen van werkgevers.

21 september 2005