Gemeente 's-Hertogenbosch

21-09-2005
's-Hertogenbosch vraagt heroinebehandeling voor langdurig verslaafden definitief aan
Minister wil niet structureel bijdragen

Het college besluit definitief een aanvraag bij het Ministerie van VWS in te dienen voor het invoeren van de heroïnebehandeling van langdurige verslaafden. Daarbij blijft overeind dat zonder een substantiële rijksbijdrage, het voor de gemeente niet mogelijk is deze effectieve behandeling in te voeren. De gemeente 's-Hertogenbosch onderneemt gezamenlijk met andere gemeenten actie naar de Tweede Kamer. De VNG, de G27 en de G4 roepen de bestuurders op in de eigen politieke netwerken actie te ondernemen naar partijgenoten en Kamerleden.

Geen structureel geld
Vorig jaar besloot het kabinet het aantal behandelplaatsen vanaf 2005 uit te breiden van driehonderd naar duizend plaatsen. De Tweede Kamer ging er vanuit dat minister Hoogervorst van Volksgezondheid landelijk zes miljoen euro per jaar zou bijdragen. Volgens de minister betrof het echter een eenmalige uitgave. Zes miljoen euro is slechts een fractie van de vijftien miljoen euro, die landelijk structureel nodig is om de behandelprogramma's te realiseren. De kosten daarvan zijn hoog; er is per behandelplaats zeker EUR 23.000,- nodig. Gemeenten ontvangen van het rijk minder geld dan ze nodig hebben en het is geen structurele bijdrage, waardoor veel gemeenten concluderen dat ze teveel gemeentelijk geld moeten inbrengen en dus niet langer kiezen voor deelname. Dit geldt niet voor 's-Hertogenbosch. Ook merken gemeenten op dat het gaat om een medische voorziening die eigenlijk volledig zou moeten worden bekostigd door de Awbz. De gemeenten blijven onderhandelen. De kosten daarvan zijn hoog; per behandelplaats zeker EUR 23.000. De gemeenten blijven met het Ministerie van VWS onderhandelen over de randvoorwaarden .

Medische behandeling
Behandeling met heroïne naast methadon is geen "vrije verstrekking van drugs". Het gaat om een medische behandeling van een beperkte groep ernstig zieke, chronisch heroïneverslaafden die geen baat hebben gehad bij andere behandelingen binnen de verslavingszorg. Het doel van de behandeling is verdere gezondheidsschade zoveel mogelijk te voorkomen en verbeteringen te bewerkstelligen in de lichamelijke en geestelijke gezondheid van de patiënt. Tweede doel is het beter functioneren in de maatschappij, zonder overlast of criminaliteit te veroorzaken. Van de ongeveer veertig chronische heroïneverslaafden in 's-Hertogenbosch zouden met deze behandeling twintig personen kunnen worden geholpen.