Ingezonden persbericht
Persbericht
Amersfoort, 21 september 2005
Vertegenwoordigers uit bedrijfsleven, overheid en kerk willen bouwen aan vertrouwen
Succesvol eerste Prinsjesdagontbijt in Amersfoort
Amersfoort - Het eerste prinsjesdagontbijt van Amersfoort is een feit. Meer dan 120 vertegenwoordigers van bedrijven, organisaties, overheid en politiek kwamen afgelopen dinsdag 20 september aan de ontbijttafel bij elkaar. Onderwerp van gesprek: het herstel van vertrouwen tussen overheid en burgers.
Burgemeester Albertine van Vliet opende het ontbijt waarna prof.dr. B. Smalhout een uiterst prikkelende inleiding hield over het wantrouwen van burgers in de overheid en de oorzaken daarvan. Tijdens de discussie die volgde, werd duidelijk dat veel aanwezigen behoefte hebben om bruggen te bouwen tussen overheid en burger. Hier en daar werd zelfs het begin van concrete oplossingen aangedragen.
'Vertrouwen geeft een samenleving veerkracht en daadkracht.' Zo sprak de koningin in haar troonrede van 2004. Nu, een jaar later, lijkt het vertrouwen tussen burger en overheid op een dieptepunt te zijn gekomen.
Economisch herstel is nog niet zichtbaar en grote veranderingen in het sociale stelsel blijven de gemoederen bezighouden. Hoe bouwen wij, als verantwoordelijken voor onze samenleving, aan maatschappelijk vertrouwen? Voor GIDS Amersfoort - Gids staat voor: God In De Samenleving - was dat aanleiding om een prinsjesdagontbijt te organiseren met als onderwerp 'Bouwen aan vertrouwen tussen burgers en overheid'.
De organisatoren van het prinsjesdagontbijt zien vier belangrijke pijlers waarop de brug naar vertrouwen gebouwd kan worden. Een eerste pijler is het met elkaar openhartig praten over de vertrouwenskloof. Het Prinsjesdagontbijt was daartoe een eerste aanzet. Dat geeft ruimte om vervolgens aandacht te besteden aan een tweede pijler: het investeren in een collectieve droom over een geloofwaardig perspectief. Dat kan niet worden overgelaten aan de overheid. Ook het bedrijfsleven en de kerk zullen daarbij betrokken moeten worden. Een derde pijler is het laten zien dat de politiek, in de aanloop naar de verkiezingen, haar beloften waar maakt. Want het motto 'Doen wat je zegt' is nog steeds de basis van vertrouwen. Als laatste pijler denken wij aan een open communicatie tussen burgers en overheid. Wat houdt de burgers en wat houdt de overheid bezig? Het lijkt vanzelfsprekend dat daar met elkaar op buurtniveau over gesproken wordt. GIDS zal komend jaar initiatieven nemen om het thema 'Bouwen aan het vertrouwen tussen overheid en burgers' verder vorm te geven.