FNV

Limburgse slateler moet Polen volgens cao betalen

Slateler Wingfield in het Limburgse Meterik moet zijn 180 Poolse werknemers met terugwerkende kracht de lonen volgens de cao open teelten betalen en loonstroken geven.
Dat heeft de rechtbank in Roermond woensdagmiddag bepaald in een kort geding dat FNV Bondgenoten had aangespannen.

Vakbondsbestuurder Wim Baltussen is opgetogen over de uitspraak. "Dit geeft aan dat wij in ons recht staan. Ik ben erg blij dat de rechter ons op de belangrijkste punten gelijk heeft gegeven. Dat de Poolse werknemers op een fatsoenlijke manier behandeld moeten worden, net als iedere Nederlandse werknemer. Met deze uitspraak kunnen we ook andere werkgevers in deze sector die een loopje nemen met de cao, aanklagen."

FNV Bondgenoten eiste namens de 180 Poolse werknemers ook dat Wingfield een ploegentoeslag uitkeert als de werkweek meer dan veertig uur bedraagt en werkbriefjes geeft.

Op het punt van de ploegentoeslag stelt de rechter dat hierover in de cao niets geregeld is en dat dus niet geëist kan worden. Inzake de verstrekking van werkbriefjes, verklaart de rechter FNV Bondgenoten niet ontvankelijk. Volgens hem zijn werkbriefjes teveel met de individuele arbeidsovereenkomst verweven, zodat het niet tot de belangenbehartiging van de vakbond behoort.

Tijdens de zitting bij de rechtbank, twee weken geleden, probeerde de advocaat van Wingfield de rechter ervan te overtuigen dat FNV Bondgenoten niet bevoegd is in deze zaak omdat de bond niet namens haar leden zou optreden. De rechter heeft nu dus anders beslist.

Begin augustus won de bond namens de Polen al eerder een kort geding. Toen draaide de rechter het ontslag van acht Poolse plukkers terug.

Uit de verklaringen van de Poolse seizoensarbeiders op die zitting tekende zich een beeld af van een akelig werkregime. Werkdagen van vijftien uur met overwerk zijn gebruikelijk, overwerk is verplicht. Als een medewerker niet wil of kan overwerken, wordt voor straf een hele dag loon ingehouden. Zo hield een medewerker aan zo'n lange werkdag veertig uur over. De werkdruk is hoog.

Eind juni liep de spanning bij het bedrijf hoog op en kwamen de Poolse slaplukkers in opstand. Zo kwam aan het licht dat Wingfield in stukloon betaalt en zich noch aan cao noch Arbeidstijdenwet houdt. Directeur Van Dijck beloofde publiekelijk beterschap maar toen de rust was weergekeerd ontsloeg hij tien van de 180 Polen op staande voet. Later trok hij het ontslag van twee van hen weer in. Totaal twaalf Polen werden van hun camping, de verblijfplaats tijdens hun contract, gejaagd en bivakkeren sinds half juli bij vakbondsbestuurder Baltussen thuis.

Werkgevers in de agrarische sector klagen vaak dat Nederlanders het werk niet willen doen, daarom krijgen tienduizenden Polen via LTO Seizoensarbeid tijdelijke werkvergunningen. Ze vallen onder de cao, maar sommige werkgevers lappen dat aan hun laars en overtreden de Arbeidstijdenwet.

Goede werkgevers die zich aan de regels houden en Nederlandse werknemers ondervinden daarvan de nadelen. Als Nederlanders onvoldoende aan dit werk willen beginnen, dan moet het werk aantrekkelijker worden gemaakt, vindt FNV Bondgenoten, bijvoorbeeld door goed vervoer van en naar het werk. De oplossing kan in elk geval niet in het steeds verder uitknijpen van tijdelijke buitenlandse werkkrachten zijn.

Hieronder is het integrale vonnis op te halen.
Attachments:
vonnis Kort geding tegen Wingfield.doc