Vlaamse overheid

PERSMEDEDELING VAN HET KABINET VAN MINISTER GEERT BOURGEOIS VLAAMS

MINISTER VAN BESTUURSZAKEN, BUITENLANDS BELEID, MEDIA EN TOERISME 21

SEPTEMBER 2005

Bourgeois zorgt voor nieuw decreet reisbureaus

Vanochtend startte Vlaams minister van Toerisme Geert Bourgeois officieel de bijzondere werkgroep op voor de modernisering en actualisering van het statuut van de reisbureaus. Samen met een ruime vertegenwoordiging van de reissector wil hij werk maken van een wettelijk kader dat in overeenstemming is met de actuele noden en behoeften van het toerisme en van de reisbureaus in het bijzonder.

"De huidige wetgeving dateert van 21 april 1965. De reissector zit in vergelijking met 40 jaar geleden in een totaal nieuw tijdperk", aldus minister Bourgeois. "Het aanbod is verruimd en het aantal toeristen neemt exponentieel toe. Allerhande digitale toepassingen zoals de internetboekingen, de opkomst van touroperator- gebonden reisbureaus en de afschaffing van de commissie op de vliegtuigtickets,.. het zijn maar enkele van de vele ingrijpende veranderingen in de reissector. Dringend tijd dus voor een actueel statuut dat rekening houdt met de situatie van vandaag."

Zo is de voorwaarde voor de beroepsbekwaamheid, die nu enkel bestaat uit een bewijs van 'voldoende ervaring', niet meer van deze tijd en garandeert geen kwaliteit. Ze houdt ook geen rekening met het uitgebreide studieaanbod op het vlak van toerisme. Ook de vergunningsprocedure, die nu nog in verschillende vergunningen voorziet voor enerzijds het verkopen van reizen en anderzijds het organiseren van reizen, is achterhaald. De meeste reisbureaus doen tegenwoordig immers beide. Wat betreft de vestigingsvoorwaarden van reisbureaus moet ook rekening worden gehouden met de 'boom' aan virtuele reisbureaus op het Internet.

Een ander probleem is de zogenaamde vrijstelling van vergunning voor het verkopen van reizen. Voornamelijk in de socio-culturele sector is het vaak onduidelijk of die reizen de neven- dan wel de hoofdactiviteit van bepaalde organisaties zijn. In dat laatste geval moeten ze natuurlijk wel een vergunning aanvragen. De vrijstelling van vergunning voor deze organisaties heeft in het verleden vaak geleid tot gerechtelijke stappen vanuit de reisbureausector. Minister Bourgeois wil hier meer duidelijkheid scheppen.

Het decreet zal tot stand komen in nauwe samenwerking met alle partners uit de toeristische sector, zowel overheden als private organisaties. Desondanks heeft minister Bourgeois al een duidelijke visie op wat de kernpunten van het decreet moeten zijn: "Het toekomstige decreet moet de kwaliteit van de dienstverlening in de toeristische sector en van het toeristische product voorop stellen. Cruciaal is ook de bescherming van de consument. Het nieuwe wettelijke kader moet voldoen aan de hoogste vereisten wat betreft wetskwaliteit en moet gepaard gaan met een voelbare administratieve lastenverlaging voor de sector," aldus de minister. Daarbij verwijst hij naar het economische belang van de reissector voor Vlaanderen.

Sedert ruim 30 jaar bestaat de vraag om het statuut op de reisbureaus te vernieuwen. Dankzij de opgebouwde expertise van de afgelopen decennia en de bereidwilligheid van alle betrokken, acht minister Bourgeois de tijd rijp voor actie: "We hopen dit voorjaar een ontwerp te kunnen voorleggen aan de collega- ministers, zodat het voor het politieke reces naar het Vlaams Parlement kan."

info : Ben Weyts, woordvoerder van
minister Bourgeois - tel. (02) 552 70 08 e-mail: persdienst.bourgeois@vlaanderen.be