Ingezonden persbericht



- Persbericht -

Top Nederlandse ICT-projecten presenteert zich aan toekomstige gebruikers

Amsterdam/Utrecht, 21 september 2005 - "De uitdaging is om de verschillende maatschappelijke sectoren aangesloten te houden bij deze ICT-ontwikkelingen". Dit zei Reinder van Duinen, voorzitter van de GigaPort-stuurgroep, vanochtend bij de opening van het BSIK-ICT Congres 'Enlightening Science' in Amsterdam.

Alle BSIK-ICT projecten presenteren zich vandaag op het congres aan één van die maatschappelijke sectoren, namelijk de wetenschappelijke onderzoekers in Nederland. "Van oudsher zijn wetenschappers de eerste gebruikers van nieuwe ICT-ontwikkelingen", zo stelde Van Duinen. "Uit de resultaten van het onderzoek komt dan weer nieuwe voeding voor de ICT: zo versterken technologie en wetenschap elkaar in een opwaartse spiraal". Het congres wordt georganiseerd door SURFnet, verantwoordelijk voor GigaPort, één van de BSIK-ICT projecten. Ruim 150 wetenschappers van alle universiteiten en researchorganisaties bezoeken het congres.

BSIK-ICT, beter bekend als geld uit aardgasbaten voor investeringen in de kennisinfrastructuur, is een subsidieregeling van het Ministerie van Economische Zaken. In 2003 hebben 9 ICT-projecten geld uit deze regeling gekregen. Van Duinen benadrukte dat er ruim 200 miljoen euro is uitgetrokken voor deze projecten. Dat is ontzettend veel geld, aldus Van Duinen en geeft ons de verplichting om verschillende maatschappelijke sectoren nadrukkelijk te betrekken bij ons werk. Dit congres is een goede eerste stap.

Tijdens het congres werd bekend dat de samenwerking tussen de projecten zich gaat uitbreiden: een speciaal 'outreach office' zal de contacten tussen de projecten en de gebruikers gaan aanjagen. Een achttal BSIK-consortia zal samen met het ICT-regieorgaan het outreach office in stellen. Hiermee willen de consortia zich gezamenlijk richting gebruiker en toepasser presenteren. De outreach officer moet de marktpartijen en de BSIK-consortia met elkaar verbinden.

Bob Hertzberger, geestelijk vader van het VL-e project, vertelde in zijn presentatie dat het voor e-science steeds belangrijker wordt dat de multidisciplinaire samenwerking tussen domeinwetenschappen ­ bijvoorbeeld life sciences - en ICT tot stand komt. Het verwerken en analyseren van wetenschappelijke data gaat daarbij een steeds grotere rol spelen. De ontwikkelingen van enerzijds de technologie van grid computing en anderzijds de door de applicaties gestuurde e-science zijn daarbij onmisbaar.

Erik-Jan Bos, hoofd Netwerkdiensten van SURFnet, schetste hoe het nieuwe nationale onderzoeksnetwerk dat in het kader van het GigaPort-project wordt ontwikkeld, wetenschappelijk onderzoek kan ondersteunen. In SURFnet6, zoals het nieuwe netwerk heet, worden hoogwaardige internetdiensten gecombineerd met zogenaamde lichtpaden. Dit zijn optische punt-punt verbindingen waarmee wetenschappers grote hoeveelheden data kunnen uitwisselen op een voor hen gereserveerd stukje van het optische netwerk. Lichtpaden bieden rechtstreekse verbindingen met een hoge kwaliteit en veiligheid, vanaf SURFnet naar een andere locatie in Nederland of daarbuiten via het optische knooppunt NetherLight.

Joris van Enst sprak namens het LOFAR-project. In LOFAR wordt nauw samengewerkt met SURFnet. Van Enst benadrukte dat er grote winst is te behalen als de verschillende BSIK projecten nog nauwer gaan samenwerken om het gat tussen wetenschappers van verschillende disciplines en het vakgebied ICT te dichten. Het congres van vandaag biedt de gelegenheid om nieuwe samenwerkingsverbanden aan te gaan en zo nieuwe mogelijkheden voor synergie te ontwikkelen.

Over SURFnet
SURFnet is het Nederlandse computernetwerk voor hoger onderwijs en onderzoek, dat ruim 150 instellingen voor hoger onderwijs en onderzoek met elkaar en met de rest van de wereld verbindt. Kijk voor meer informatie op: www.surfnet.nl .