Gemeente Breda

Buurt, onderwijs en sport samen sterker in Breda

Gemeente ontvangt 1.000.000 rijkssubsidie

Kinderen en tieners in Breda krijgen de komende jaren de keuze uit een groot scala van recreatieve, educatieve maar vooral ook van sportieve activiteiten.

Dat is mogelijk doordat de gemeente een bedrag van 1.000.000 subsidie van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) krijgt voor buurt-, onderwijs- en sportprojecten in verschillende wijken in Breda. Het gaat om projecten rond de Brede scholen in Heuvel, Geeren-Noord en Kesteren, bij Boykes Speelhoeve en in Breda Noordoost.

Een bedrag van 200.000 voor het project in Heuvel is al eerder toegekend. Nu ontvangt de gemeente nog eens 800.000. De projecten starten 1 januari 2006 en hebben een looptijd van vier jaar.

In december 2004 heeft de gemeente Breda de eerste subsidieaanvraag bij het ministerie van VWS ingediend. In april 2005 volgden nog eens vier aanvragen. Gekoppeld aan de bestaande activiteiten van de Brede scholen, Boykes Speelhoeve en de activiteiten voor jeugd- en jongeren in Noordoost zijn nu verscheidene nieuwe activiteiten mogelijk. Naast sporten zijn dat ook activiteiten die te maken hebben met de thema's gezondheid, natuur- en milieueducatie, kunst en cultuur, taal/lezen en ICT (informatietechnologie). De kinderen hebben zelf een belangrijke stem in de concrete invulling. In Noordoost zal een BOS-card worden geĂŻntroduceerd, waarmee tieners toegang krijgen tot een divers en uitdagend aanbod.

In oktober 2004 heeft het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport de Tijdelijke stimuleringsregeling Buurt, Onderwijs en Sport, de zogenoemde BOS-impuls, afgekondigd. Deze regeling biedt gemeenten ondersteuning bij de aanpak van achterstanden van jongeren van 4 tot 19 jaar. Het gaat daarbij om achterstanden op de gebieden gezondheid, welzijn, onderwijs, opvoeding sport of bewegen. De bedoeling van de BOS-impuls is een bijdrage te leveren aan het tegengaan van ongezond leefgedrag, overgewicht, bewegingsarmoede en rondhangen. Gemeenten kunnen voor maximaal vijf BOS-projecten aanvragen indienen.

In het Bredase project werken de basisscholen samen met de GGD, de stichting Breda-Actief, de stichting Vertizontaal, de Nieuwe Veste, het MEC en de gemeente Breda.

De subsidie van 1.000.000 is aanvullende op de bestaande inzet van deze organisaties.

Breda, 21 september 2005