Gemeente Beuningen


Bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker

Medio september 2005 worden in de regio Nijmegen alle vrouwen die geboren zijn in 1965 uitgenodigd voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Daarna volgen half oktober de vrouwen geboren in 1955 en later nog de vrouwen van 1975. Alle vrouwen in de leeftijd van 30 tot 60 jaar ontvangen één keer in de vijf jaar een uitnodiging. Per ronde worden twee- tot drieduizend vrouwen opgeroepen voor het maken van een uitstrijkje.

Het onderzoek
Het bevolkingsonderzoek heeft als doel om baarmoederhalskanker in een vroeg stadium te kunnen ontdekken. De organisatie ligt in handen van de Stichting Baarmoederhalskankerpreventie Oost: een samenwerkingsverband van de GGD Nijmegen, de Hulpverlening Gelderland Midden en een aantal andere Gelderse GGD'en, de huisartsen werkzaam in de regio, het Integraal Kankercentrum Oost, gynaecologen en laboratoria uit de regio. Het meedoen aan het bevolkingsonderzoek is voor de vrouwen gratis.
Het onderzoek zelf wordt door de eigen huisarts of de praktijkassistente gedaan. De huisarts of de assistente maakt het uitstrijkje, het laboratorium beoordeelt dit op afwijkingen en de vrouw krijgt daarna via de huisarts de uitslag. Bij 1 - 2% van de vrouwen wordt een afwijking geconstateerd. Dit betekent lang niet altijd dat er sprake is van baarmoederhalskanker; wel wordt in zo'n geval geadviseerd het uistrijkje te herhalen of verder onderzoek te doen (dit hoort niet meer bij het bevolkingsonderzoek).

De oproep
De vrouwen, die een uitnodiging kunnen verwachten, zullen die een paar weken van tevoren in de brievenbus vinden. Aan de vrouwen wordt gevraagd binnen twee weken een afspraak te maken met de huisarts. Bij de uitnodiging zit een informatiefolder. Eventueel kunnen vrouwen voor meer informatie bellen met de eigen huisarts of met de Hulpverlening Gelderland Midden. Het telefoonnummer van de informatielijn is 026-3773536.