De Unie


21/09/2005
Aedes pakt uitgestoken hand De Unie

Werkgevers woningcorporaties weer bereid tot CAO overleg

Culemborg, 21 september 2005 â Werkgeversorganisatie Aedes is bereid om begin oktober de onderhandelingen over een nieuwe CAO Woningcorporaties te hervatten. Dat is de reactie van Aedes op een brief van De Unie. De onderhandelingen liggen al vanaf mei stil, maar de oproep van De Unie lijkt de impasse te doorbreken. Aedes wil een CAO afsluiten zodat onnodige werkgeverskosten door fiscale maatregelen kunnen worden voorkomen. De opstelling van De Unie biedt hiertoe volgens de werkgevers voldoende aanknopingspunten. De landelijke actiedag van 29 september is vooralsnog niet van de baan.

Volgens Roland Kemper, onderhandelaar van De Unie, leidt het niet wijzigen van het CAO-contract tot een enorme stijging van de loonkosten. âWanneer de huidige prepensioenregeling ongewijzigd blijft, krijgen werkgevers vanaf 2006 te maken met de gevolgen van veranderende fiscale behandeling van de pensioenpremieâ, zegt Kemper. âMinister De Geus heeft geen mededogen meer met de werkgevers en wil dat er vaart gemaakt wordt met het ombouwen van pensioenregelingen. Misschien worden ze nu eindelijk wakker.â Ook de directie van het pensioenfonds heeft aangegeven, dat er op korte termijn duidelijkheid moet komen over de nieuwe pensioenregeling, omdat men anders bij de invoering in tijdnood komt.

De Unie geeft evenals Aedes de voorkeur aan een CAO die met alle drie de vakorganisaties is afgesloten. Maar als zou blijken dat de opstelling van de andere bonden dit niet mogelijk maakt, dan is een contract met alleen De Unie volgens onderhandelaar Kemper niet uit te sluiten. In dat licht vindt De Unie het opvallend dat Aedes pas na de landelijke actiedag van de bouwbonden van FNV en CNV verder wil onderhandelen. De actiedag is gepland op 29 september. De Unie heeft haar leden niet opgeroepen aan de actiedag mee te doen.

Waar gaat het conflict om?
Zoals overal in CAO land moet ook bij de woningcorporaties de prepensioenregeling worden aangepast aan de nieuwe fiscale regels. Werkgevers willen daar alleen over praten, als de bonden bereid zijn de verlengde loonschalen ter discussie te stellen. Die schalen zijn in 2003 bij de invoering van een nieuwe beloningsstructuur afgesproken ter voorkoming van persoonlijke toeslagen. Dat pakt nu allemaal veel duurder uit dan werkgevers hadden verwacht en daarom willen ze er andere afspraken over maken. De Unie vindt het niet bepaald elegant dat op deze manier zaken die helemaal niets met elkaar te maken hebben, worden gekoppeld. Maar de belangen van de Unieleden om tot een aanpassing van de prepensioenregeling te komen, zijn veel groter dan de belangen bij het in stand houden van de verlengde loonschalen. Daarom is na een schriftelijke raadpleging van de leden besloten om bereidheid te tonen om over de werkgeversvoorstellen te praten. Die opstelling blijkt nu een positief effect te hebben.
* Brief De Unie d.d. 14 september 2005

* Brief Aedes d.d. 20 september 2005