Provincie Limburg

Een Technologische Topregio met Limburg als hart Limburg en Leuven willen kennispotentieel bundelen

Martin Eurlings gedeputeerde Economische Zaken van de Provincie Limburg, Louis Tobback burgemeester van Leuven, Prof. dr. ir. K. Debackere van de Katholieke Universiteit Leuven en Dr. Martin Hinoul, business developer van het IMEC Leuven, hebben donderdag 15 september 2005 tijdens een werkbezoek van Limburg aan Leuven afgesproken het Limburgse en Leuvense kennispotentieel te gaan verbinden. Om dit nader te concretiseren worden gezamenlijke expertisemeetings georganiseerd. Ook zijn er afspraken gemaakt over het versterken van kennis en samenwerking met NordRhein Westfalen (NRW). De Technologische Topregio met Limburg als hart (driehoek Aken-Eindhoven- Leuven) krijgt zo concreet gestalte. Het werkbezoek vond plaats in het kader van het door de EU mede gefinancierde Europese Programma Innovative Actions dat gelegenheid biedt om ervaringen en informatie uit te wisselen tussen regios en de internationale betrekkingen van de Provincie te versterken.

De regio Leuven heeft duidelijk de ambitie om in de Europese kenniseconomie een dynamische en vooraanstaande rol te spelen. De Katholiek Universiteit Leuven (KUL) behoort samen met de universitaire ziekenhuizen Gasthuisberg en het Interuniversitair Micro-elektronika Centrum IMEC tot de top 25 van Europese academische onderzoekscentra. Leuven voert ook een actief publicatie- en octrooibeleid. Mechatronica, E-security, Feed-Food-Health, Telematica-Communicatie, Life-sciences en Micro-elektronica/Nanotechnologie zijn belangrijke technologieclusters.
Limburg is onder andere sterk in Chemie, Medische Technologie en Life Sciences/Biotechnologie en nieuwe energie, wat goede aanknopingspunten biedt met onder andere de Nanotechnologie research in Leuven. Zo is Limburg druk doende met een Research & Development campus op Chemelot in Geleen met een sterke relatie naar UM/azM en Biopartnercentrum te Maastricht.
De as LeuvenLimburg wordt verder in oostelijke richting naar Aken/NRW gecompleteerd met de kennisgebieden rond Automotive, Mechatronica en Health.

Gedeputeerde Martin Eurlings: Om de technologische top driehoek te realiseren, zullen partijen die hierin gesitueerd zijn moeten samenwerken en verbindingen omzetten in feitelijke meerwaarde. Daarom worden er op zeer korte termijn expertmeetings georganiseerd. Limburg kan vanuit het hart van de technologische topregio hierin juist een belangrijke rol spelen. Zij kan, met name ten aanzien van haar expertise en ervaringen op het gebied van Chemie en Life-sciences, een goede schakel vormen tussen het aanwezige kennispotentieel in Vlaanderen en NRW.

Op basis van de politieke overeenstemming en de Leuvense uitnodiging om de dialoog aan te gaan, is er afgesproken dat een werkgroep, bestaande uit vertegenwoordigers van de KUL, DSM en de Provincie, voorbereidingen gaat treffen voor concrete samenwerkingsprojecten. Een eerste concrete stap hierin is dat Leuven.inc (Leuven Innovation Networking Circle) een werkbezoek zal brengen aan Chemelot/Limburg.

Technologische Initiatieven in Leuven
Samen met het IMEC draagt KUL Research & Development zorg voor een optimale transfer van kennis en technologie van onderzoek naar het bedrijfsleven. Bedrijven vinden dus een partner voor innovatief onderzoek en ontwikkeling en tevens kunnen zij gebruik maken van investeringsfondsen. Een grote groep kennisintensieve bedrijven heeft zich inmiddels in de Leuvense regio gevestigd op de wetenschaps- en researchparken Arensberg (met nadruk op ICT en biotechnologie) en Haasrode (hoogtechnologische bedrijven). Een derde park Termunck zal de kenniscorridor rond Leuven in 2010 aanvullen. Leuven streeft van minimaal 300 bedrijven met 15.500 werknemers en een omzet van 4.5 miljard euro in 2005 naar een omvang van 400 bedrijven met 20.000 werknemers en 8 miljard euro omzet in 2010.

21-9-2005 11:18