Gemeente Arnhem

Drugsoverlast afgenomen sinds komst De Boei
De drugsgerelateerde overlast in het Anhemse centrum en in het Spijkerkwartier is afgenomen sinds de komst van de 24-uursopvang voor drugsverslaafden. Dat blijkt uit een meting die in opdracht van de gemeente is gehouden. Het Arnhemse college van burgemeester en wethouders noemt de uitkomsten bemoedigend, maar ziet er tevens aanleiding in om onverminderd door te gaan met haar overlastaanpak.

In december 2004 is De Boei, de drijvende 24-uursopvang voor drugsverslaafden, geopend. Het doel van de voorziening is tweeledig: het bieden van zorg aan de groep zeer problematische drugsverslaafden én het verminderen van de drugsgerelateerde overlast in de stad. Om het effect van De Boei op de drugsgerelateerde overlast te kunnen beoordelen is er twee keer een meting verricht: voor de opening van De Boei (de 0-meting in mei 2004) en na de opening (1-meting, juni 2005). Het onderzoek richtte zich op bewoners en ondernemers in de omgeving van de boot, de binnenstad en het Spijkerkwartier.

De overlastmeting laat zien dat onveiligheidsgevoelens, (drugs)overlast en slachtofferschap het afgelopen jaar zijn afgenomen. Bij bewoners meer dan bij ondernemers. Het Arnhemse college vindt de cijfers bemoedigend. Zeker gezien het feit dat De Boei in de onderzochte periode wegens averij pas een half jaar open was, in plaats van het voorziene jaar. Het college is ook blij te horen dat de waardering voor de Arnhemse voorzieningen voor drugsverslaafden en de gemeentelijke communicatie daarover is toegenomen. Tegelijkertijd concludeert het college dat het onverminderd verder moet gaan op de ingeslagen weg, om de positieve trend door te laten zetten.

In de ogen van het college onderschrijven de uitkomsten het belang van de komst van De Boei als ontbrekende schakel in de Arnhemse ketenaanpak van de drugsproblematiek, de werking van het beheersplan dat speciaal voor de 24-uursopvang is opgesteld, de ingezette veelpegersaanpak en niet te vergeten de inspanningen van politie en de Grift.

De cijfers uit de overlastmeting stroken met die van de politie én met de geluiden uit de diverse buurtoverleggen rond ondermeer De Boei, de zorgzone en Hotel de Nacht. Het is dankzij die buurtoverleggen dat gemeente, instellingen en politie de vinger aan de pols kunnen houden en tussentijds kunnen bijsturen als dat nodig is.

Eind 2005 - een jaar na ingebruikname van de boot - volgt een totale evaluatie van de 24-uursopvang, waarbij tevens gekeken wordt naar de zorginhoudelijke kant van de voorziening.

Het rapport is vanaf woensdag 21 september te downloaden op de gemeentelijke website www.arnhem.nl / Wonen & Leven / Leven in de stad / Zorg & Welzijn / Zorg voor drugsverslaafden / Voorzieningen / 24
-uursopvang.
(21-09-2005)