Gemeente Heemskerk


Buurtschouw door bewoners en gemeente

HEEMSKERK De afgelopen periode is met schouwteams bestaande uit burgers, Woon op Maat, ReinUnie, Welschap, en ambtenaren de openbare buitenruimte geschouwd. Als maatstaf gold de door de gemeente ontwikkelde beeldkwaliteitmeetlat, zoals gebruikt in de buurtcontracten.

Uit buurtonderzoeken blijkt dat bewoners zich veelal storen aan zwerfvuil. Ook onkruid tussen tegels en de staat van het openbaar groen kunnen aanleiding geven tot irritatie. Voor het objectief beoordelen van de buurt heeft de gemeente Heemskerk een beeldkwaliteitmeetlat gemaakt.
Deze kent vijf kwaliteitsniveaus, die lopen van zeer schoon en volledig heel (niveau 1) tot zeer vuil en volledig kapot (niveau 5). De volgende objecten zijn beoordeeld: zwerfvuil, papierbakken, graffiti, uitwerpselen, bestrating, straatmeubilair, onkruid in verharding, en groen.

Met de beeldkwaliteitmeetlat in de hand wordt een schouw in de buurt gehouden. Schouwteams lopen door de buurt en bepalen samen op welk kwaliteitsniveau de buurt zich bevindt. De schouw vindt in elke buurt vier keer per jaar plaats; elk seizoen een keer. Op dit moment wordt in vier buurten geschouwd: Zuidbroek-Oosterwijk, Hart van Heemskerk, Duin tot Dorp en Boven de Baandert. Volgende week wordt ook nog een begin gemaakt in de buurt Acker tot Burcht. De verzamelde gegevens die tot nu toe zijn verwerkt geven een overwegend positief resultaat met een gemiddelde kwaliteit tussen niveau 2 en 3.

Wanneer delen in een buurt een lager cijfer scoren, wordt zoveel mogelijk meteen actie ondernomen. Door vier keer per jaar de buurt te schouwen, kunnen ook bepaalde trends worden ontdekt. Daarnaast wordt de informatie die uit de schouw naar voren komt door bureau Beheer en Onderhoud ook voor de langere termijn gebruikt om beheervraagstukken op te lossen.