Gemeente Harderwijk


"Burgemeester worden is te vergelijken met het vaderschap"

Een half jaar geleden werd drs. John Berends geïnstalleerd als burgemeester van Harderwijk. Dat eerste half jaar heeft vooral in het teken gestaan van kennis maken en kennis op doen. Als `nieuwkomer' heeft hij alle indrukken van de stad, haar inwoners en de ambtelijke organisatie op zich af laten komen. Daarnaast heeft hij voor de komende jaren een aantal doelen gesteld die hij wil bereiken.

Opvallend van zijn overstap van wethouder naar burgemeester vindt John Berends de grote overeenkomst met het vaderschap. Begeleiden, sturen, positie kiezen en een voorbeeld zijn voor de omgeving herkent hij in zowel het burgemeesterschap als in het vaderschap. "Ik voel de verantwoordelijkheid om het boegbeeld te zijn van Harderwijk, de stad verder te ontwikkelen en lief en leed te delen.

De persoonlijke ontmoetingen met inwoners en vertegenwoordigers van organisaties en instellingen ervaar ik als zeer positief. Ik word overal gastvrij en hartelijk ontvangen. Het feit dat ik een rooms-katholieke achtergrond heb, is voor sommigen wel even schrikken. Mijn algemene indruk is dat Harderwijk vooruit wil en open staat voor nieuwe ontwikkelingen," aldus Berends.

Nu het drukke introductieprogramma bijna is afgerond heeft de burgemeester de balans opgemaakt van zijn bevindingen. De eerste indrukken van burgemeester Berends over de stad Harderwijk en de ambtelijke organisatie: "De inwoners van Harderwijk en Hierden zijn trots op hun gemeente. Verder willen zij een menselijke burgemeester en hebben zij het liefst dat de `sleutelambtenaren' in Harderwijk wonen. Daarnaast is mij onder andere opgevallen dat Harderwijk interessante en belangrijke (familie)bedrijven heeft. Ook dat is een van de verborgen parels van deze gemeente."

Doelstellingen
Tijdens het eerste half jaar hebben ook de doelen die burgemeester Berends wil bereiken vorm gekregen: "Nu ik de stad en de organisatie beter ken, heb ik ook een (beter) beeld van de aandachtspunten die ik tijdens mijn ambtstermijn verder wil ontwikkelen. De visie van inwoners en vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven, onderwijs, zorg en toerisme op de toekomst vind ik bijvoorbeeld heel belangrijk. Daarom wil ik een denktank van 5 tot 10 personen samenstellen, de zogenaamde `Harderwijk Morgen Groep'. Deze groep heeft een klankbordfunctie over de koers van de stad en de regio."

De `Harderwijk Morgen Groep' speelt in de optiek van de burgemeester ook een rol bij het verder uitwerken van de visie voor Harderwijk die ruim 1 1/2 jaar geleden is opgesteld door een groep inwoners van Harderwijk. Deze uitgewerkte visie moet Harderwijk verder profileren. Maar ook Harderwijk in relatie tot de regio Noord-Veluwe moet in een strategische visie beschreven worden.

Dualisering
Een ander aandachtspunt dat hoog op de prioriteitenlijst staat is de doorstart dualisering. Berends hecht veel belang aan een verdere uitdieping van de sturende en controlerende functie van de gemeenteraad. In het verlengde daarvan gaat de raad meer dan voorheen een rol spelen in het versterken van de relatie tussen burger en gemeentebestuur.

Verder wil de burgemeester onder andere aandacht besteden aan wijk- en buurtgericht werken en aan heldere en eenduidige communicatie.