Gemeente Zwolle

Reactie op Miljoenennota: Kracht van Zwolle verdient ondersteuning

De Miljoenennota, vandaag door de regering gepresenteerd, biedt inhoudelijk veel kansen voor ontwikkeling van de kracht van Zwolle. Gemaakte keuzes door het Rijk sluiten aan bij de koers en de kansen van Zwolle. Maar voor de realisatie van de ambities van de gemeente biedt de Miljoenennota in dat opzicht onvoldoende financiële kansen, mede gezien de dreigende dalende inkomsten als gevolg van de afschaffing van de onroerendezaakbelasting (OZB). Met het verdwijnen van de OZB dreigt voor Zwolle een nadelig effect van 3,7 miljoen te ontstaan.

In de Miljoenennota wordt vooral duidelijk welke macro-economische maatregelen het kabinet neemt om de koopkracht van Nederlanders te verbeteren. De gemeente Zwolle is verheugd te lezen dat er wordt geïnvesteerd in thema's als kinderopvang, innovatie, kennis, milieu, mobiliteit en monumenten. Voor Zwolle zijn het stuk voor stuk ook belangrijke thema's.

Zwolle en omgeving vormt een scharnierpunt in ruimtelijk, economisch en logistiek opzicht tussen de Randstad en Noordoost-Nederland. Deze dynamiek gaat gepaard met meer bedrijvigheid, werkgelegenheid, vernieuwing en het oplossen van stedelijke vraagstukken. Om deze vorm te geven zijn investeringen nodig. Het perspectief daarop is onvoldoende.

Als het gaat om de algemene middelen ziet het er naar uit dat de extra middelen van het Rijk onvoldoende compensatie opleveren voor teruggang van de gemeentelijke inkomsten ten gevolge van de afschaffing van de OZB.

Kennis en innovatie
Onderwijs en innovatie staan in Zwolle hoog in het vaandel. Versterken van de beroepskolom VMBO-MBO-HBO is een belangrijk speerpunt. De stad trekt veel MBO- en HBO- studenten aan. Door de intensieve samenwerking tussen de Hogeschool Windesheim en de Vrije Universiteit van Amsterdam wordt ook onderwijs aangeboden op universitair niveau. De komende jaren wordt deze samenwerking verder uitgebreid en verankerd.

Hiervoor onderneemt Zwolle activiteiten langs een aantal lijnen, zoals op studerende jongeren gerichte evenementen, betaalbare studentenhuisvesting, een aantrekkelijk stedelijk woonklimaat, en de aansluiting onderwijsarbeidsmarkt. Zwolle gaat proberen met de grote ambities op onderwijs- en innovatiegebied aanspraak te maken op financiële middelen die het kabinet wil investeren.

Infrastructuur
Investeringen in onderhoud van infrastructuur blijft een speerpunt van het kabinet. Als belangrijk verkeersknooppunt, zowel voor autowegen, waterwegen als spoor, onderschrijft de gemeente Zwolle de noodzaak van deze investeringen. Ze rekent bovendien op steun voor de tijdige oplevering van de Hanzelijn-plus en aandacht voor de Rijksweg 35 (van Almelo naar Zwolle) en de (middel)lange termijnmaatregelen voor de A28 en op korte termijn maatregelen voor de A50 tussen Zwolle en Kampen.

Kansrijk in Europa
Nieuwe Europese en nationale ontwikkelingen in economisch beleid bieden voor Zwolle aantrekkelijke kansen. De Europese Commissie heeft in juli de inhoudelijke piketpalen geslagen voor de nieuwe programmaperiode Structuurfondsen 2007- 2013. Omvang en vorm van de Structuurfondsen zijn nog niet definitief vastgesteld. De doelen van de Structuurfondsen richten zich in ieder geval op de Lissabon-agenda: innovatie en kenniseconomie. In het najaar van 2005 gaat het rijk in samenwerking met de provincies een Nationaal Strategisch Referentiekader opstellen, waarin de Nederlandse prioriteiten voor de Europese Structuurfondsen worden vastgesteld. Ook hierin zal Zwolle een rol nemen.

Uitvoeren
Helaas biedt de Miljoenennota geen concreet uitzicht op financiering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning en het Inburgeringstelsel. Krappe middelen hebben direct consequenties voor de inwoners van onze stad. Daar maakt de gemeente Zwolle zich zorgen over.
Een ander punt van zorg is de aangekondigde centralisatie van het politiebestel. Met een landelijke aansturing van de politieorganisatie dreigt de lokale en regionale inkleuring van de politietaken in gevaar te komen. Dit komt een politieorganisatie die dicht bij de burger staat, allerminst ten goede.