Ingezonden persbericht


20/9/05

Drie topmannen schrijven recept uit voor gezondmaking Nederlandse industrie

'ASML doet nu al wat Innovatieplatform hoopt te bereiken'

Als het om het innoveren van het mkb gaat dóet ASML nu al wat het Innovatieplatform graag zou willen bereiken, weet topman Henk Scheepers van het semiconbedrijf. Bestuursvoorzitter Loek de Vries van Ten Cate stelt vast dat hij z'n winstgroei allang niet meer uit Nederland haalt: kost reorganiseren hier twee jaar, in de VS is het binnen twee maanden rond. De Nederlandse industrie heeft dringend behoefte aan voldoende hoogopgeleiden; hier ligt een cruciale wervingstaak van de overheid, stelt ceo Peter Gerretse van Van der Lande Industries.

Tijdens het seminar Winnaars! vertellen deze voormannen van drie sterke Nederlandse industrieën wat er voor nodig is een 'winnaar' te zijn en te blijven. Het seminar is onderdeel van het programma rond de uitreiking van de Dutch Industrial Suppliers Awards 2005 voor de beste Nederlandse toeleveranciers. Dit vindt plaats op 21 september in het ING House in Amsterdam. De organisatie is in handen van Link Magazine in samenwerking met ING.

Cruciale overheidstaak
Willen de industriële producenten in Nederland op een concurrerende wijze kunnen ontwikkelen en produceren dan moet in elk geval aan twee voorwaarden worden voldaan, stelt Peter Gerretse, ceo van Van der Lande Industries. Er moet een voldoende groot aantal toeleveranciers zijn die in staat zijn mee te ontwikkelen en mee te bewegen met die grote industriële uitbesteders. 'En je hebt voldoende technisch goed opgeleide mensen nodig, die in staat zijn om dat werk bij toeleveranciers en bij de grote producenten op niveau uit te voeren.' De voorman van de producent van ondermeer bagageafhandelingssystemen voor luchthavens maakt zich zorgen over de instroom van technisch opgeleide medewerkers die ook nog eens verder kunnen kijken dan puur de techniek. 'Zij moeten ook kunnen werken in de commercie, internationaal willen en kunnen werken. Het kunnen binnenhalen van deze medewerkers is cruciaal om onze positie wereldwijd te handhaven.' 'Zelf kunnen we afstudeerders aanvullende opleidingen geven binnen ons bedrijf en we kunnen de aantrekkelijke kanten van ons bedrijf zoveel mogelijke etaleren. En dat doen we ook: wij stimuleren actief jonge mensen een technische studie te kiezen en werken daartoe samen met ondermeer een aantal ROC's en Fontys hogescholen. Maar wij zijn er niet voor mensen een technische basisopleiding te geven of daartoe aan te zetten. Dat is een cruciale taak van de overheid.'

Niet in Nederland
Peter Gerretse is een van de key note sprekers tijdens een seminar bij de uitreiking van de Dutch Industrial Suppliers Award 2005. Dat seminar heeft als thema Winnaars en laat een aantal voormannen aan het woord van Nederlandse bedrijven die opvallend goed weten te presteren in een omgeving van toenemende internationale concurrentie. En van Van der Lande kan dat zeker gezegd worden. Over het per eind maart afgesloten boekjaar 2005 behaalde het bedrijf een omzet van euro 332 miljoen, een stijging van 26% ten opzichte van het voorgaande jaar. Ook de orderportefeuille steeg, naar 635 miljoen. Ook Koninklijke Ten Cate laat al jarenlang stevige winstcijfers zien. De winstgroei (van meer dan 20 procent) die Ten Cate over het eerste half jaar van 2005 heeft behaald scoorde het met name in de VS en niet in Nederland. 'We hebben daar een bedrijf overgenomen, Southern Mills en dat in twee maanden gereorganiseerd waardoor het nu al weer groeit en we er weer mensen kunnen aannemen. Zo'n proces zou in Nederland twee jaar hebben gekost.' Ook heeft het bedrijf in Europa te maken met een 'gefragmenteerde' markt. 'Ondanks de EU hebben we in elk land weer met andere regelgeving te maken. Ben je in de VS op de markt, dan ben je dat ook direct van coast to coast', formuleert bestuursvoorzitter Loek de Vries.

Innovatieplatform hoopt, ASML doet
Een sterk bedrijf is ook ASML, wereldwijd marktleider in lithografiesystemen voor de semiconductor industrie met een jaaromzet van 2,46 miljard (2004). Cijfers die het Veldhovense bedrijf weet te scoren door de uiterst kritische klant tevreden te stellen. En omdat de bouwer van wafersteppers maar liefst negentig procent van z'n systemen inkoopt bij toeleveranciers heeft het een netwerk van bedrijven nodig die, net zo goed als zijzelf, in staat zijn aan die hoge klanteisen te voldoen. 'Wij leggen de lat voor deze bedrijven dus zeer hoog', geeft Senior Vice President Supply Chain Management Henk Scheepers aan, ook key note spreker tijdens het seminar Winnaars! 'Zo eisen wij van bedrijven die voor ons willen werken dat ze maximaal een kwart van hun omzet bij ons behalen; we willen namelijk niet dat ze te afhankelijk van ons zijn. En we willen dat ze, net als wijzelf, internationaal opereren, wereldwijd klanten én toeleveranciers hebben. Dat maakt ze net zo scherp als ons.' Om aan alle eisen te voldoen en zo ook in staat te zijn een deel van de R&D van ASML uit te voeren begeleidt het bedrijf deze ondernemingen. 'Wij coachen deze bedrijven intensief en als ze het redden komen ze er vaak een stuk sterker uit dan toen ze het traject ingingen. Wij helpen zo het innovatievermogen van het mkb te verhogen. Je kunt daarom stellen, vind ik, dat wij nu al dóen wat het Nationaal Innovatieplatform straks hoopt te bereiken.' Veel van de huidige toeleveranciers van ASML zitten in de directe omgeving van het bedrijf. 'Op korte afstand zitten is niet per se noodzakelijk, maar wel handig. Logistiek is een van de vier factoren waarop we toeleveranciers selecteren, naast Quality, Cost en Technology. En ook qua hoogwaardige technologische kennis is Veldhoven een goede vestigingsplaats. Het nanotechnologisch topinstituut IMEC zit om te hoek in Leuven en ook kennisleveranciers als Philips, TNO en enkele Duitse instituten zitten in de omgeving. Over instroomcijfers van technisch-universitaire studies maken ook wij ons wel zorgen, maar tegelijkertijd zijn we vol vertrouwen dat het ons en onze toeleveranciers blijft lukken voldoende mensen van kwaliteit aan te trekken.'