Fnv

Persbericht
Utrecht, 16 september 2005

Werkgevers moeten oudere werknemer centraal stellen

De overheid legt de nadruk op financiële prikkels en sancties om ouderen langer aan het werk te houden. Maar hoe zorgen we dat ouderen ook zelf langer aan de slag kunnen en willen blijven? De vakbonden FNV en CNV, het nationaal gezondheidsinstituut NIGZ, Odyssee en NPOE pleiten ervoor om juist de behoeften en wensen van de oudere werknemer centraal te stellen. Zij doen dit op 21 september tijdens de conferentie 'De Oudere Werknemer Centraal'. Het is voor het eerst dat maatschappelijke organisaties op deze manier gezamenlijk de aandacht van werkgevers vragen voor de positie van de oudere.

Zo'n 150 personeelsfunctionarissen en leden van ondernemingsraden zullen worden uitgedaagd om hun personeelsbeleid onder de loep te nemen. Hoe 'ouderen-vriendelijk'is de eigen organisatie eigenlijk? Hoe maken wij het onze oudere werknemers mogelijk om zo lang mogelijk actief te blijven? Deelnemers krijgen concrete instrumenten en ideeën aangereikt om dit soort vragen te kunnen beantwoorden. Leeftijdsfasebewust personeelsbeleid, gezond werken tot je 67e, intergenerationeel werken en het vergroten van draagvlak zijn enkele van de onderwerpen die in diverse workshops aan bod komen.

Nederlandse aanpak van Europees beleid
Verhoging van de arbeidsdeelname van ouderen vormt een belangrijk onderdeel van het Europese werkgelegenheidsbeleid. De European Foundation of Living and Working Conditions zal uitleggen waarom dit zo is. Daarbij wordt ook gekeken naar de wijze waarop andere landen hier invulling aan geven. Professor Jo Thijssen bespreekt vervolgens de Nederlandse aanpak: van de nationale overheid tot het individu zelf.


1 oktober: Nationale Dag van de Ouderen
De conferentie is de derde '1 oktoberconferentie', die jaarlijks rond de Nationale Dag van de Ouderen (1 oktober) wordt georganiseerd op initiatief van AGE Platform Nederland. Op deze wijze stelt het platform elk jaar één van de prioriteiten van het VN Actieplan Vergrijzing aan de orde. Dit jaar is dit het thema 'Werk en de vergrijzende beroepsbevolking'. Het actieplan van de VN werd in 2002 door de Nederlandse regering ondertekend.

FNV, CNV, NIGZ, Odyssee en NPOE zijn allen aangesloten bij AGE Platform Nederland. Dit nationale platform zet zich in voor de belangen van ouderen in Europa.


Noot voor de redactie -