FNV

Uitspraak rechter in zaak tegen slateler over twee weken

Op 21 september doet de rechtbank van Roermond uitspraak in het tweede kort geding, over cao-naleving, dat FNV Bondgenoten namens 180 Polen heeft aangespannen tegen slateler Van Dijck.
Tijdens de zitting woensdagochtend in Roermond probeerde de advocaat van Van Dijck de rechter ervan te overtuigen dat FNV Bondgenoten niet bevoegd is in deze zaak. Thema's als arbeidstijden en loonuitbetaling, die onderdeel van de cao uitmaken, zouden geen zaak van de bond zijn.

De rechter legde dit argument naast zich neer. Woordvoerder Nathalie Koopman van FNV Bondgenoten: "Het is ook onzin. De bond is er juist ook voor collectieve belangenbehartiging op deze terreinen." Het gaat om naleving van de cao Open Teelten.

De rechter merkte op dat in de individuele arbeidsovereenkomsten van de Poolse werknemers staat dat zij recht hebben op een loon van minimaal 1446 euro per maand. Doordat Van Dijck in stukloon betaalt, halen werknemers echter zelden dit bedrag.

Van Dijck laat de 180 Poolse seizoenarbeiders extreem lange ploegendiensten draaien tegen een stukloon van drie cent per krop. FNV Bondgenoten eist dat hij een vast maandsalaris, een ploegentoeslag en een overwerktoeslag, als de werkweek meer dan veertig uur bedraagt, betaalt. Ook eist de bond dat de werkgever haar werknemers een loonstrook uitreikt.

Op 21 september zal de rechter naar zijn zeggen "knopen doorhakken" over arbeidstijden, ploegendiensten, loonstroken en maandlonen. Niet aan de orde komt doorbetaling bij ziekte. Volgens de rechter gaat het daarbij om individuele zaken.

De werkgever verklaarde op de zitting dat hij bij ziekte loon doorbetaalt. Vakbondsbestuurder Wim Baltussen: "We kunnen niet nagaan of dat klopt, want Van Dijck geeft geen loonstroken aan de medewerkers. Maar we gaan er zeker nog achteraan."

Nog steeds bivakkeren acht Polen bij Baltussen thuis in afwachting van de uitspraak. FNV Bondgenoten won weliswaar het eerste kort geding tegen Van Dijck begin augustus. De rechtbank verklaarde toen het ontslag op staande voet van acht mensen nietig. Van twee mensen was het ontslag al eerder weer ingetrokken.

De slateler nam de tien weer aan, maar stelde hen op non-actief. Tot nu toe hebben zij nog geen achterstallig loon ontvangen. Baltussen: "We kunnen constateren dat Van Dijck zich niks lijkt aan te trekken van een gerechtelijke uitspraak. Kennelijk meent hij boven de wet te staan."

Eind juni liep de spanning bij het bedrijf hoog op en kwamen de Poolse medewerkers in opstand. Zo kwam aan het licht dat Van Dijck in stukloon betaalt en zich aan cao noch Arbeidstijdenwet houdt. Van Dijck beloofde publiekelijk beterschap maar toen de rust was weergekeerd ontsloeg hij dus tien van de 180 Polen op staande voet. Ook dwong hij hen van de camping waar ze verbleven te vertrekken.

Werkgevers in de agrarische sector klagen vaak dat Nederlanders het werk niet willen doen. Daarom krijgen tienduizenden Polen tijdelijke werkvergunningen. Ze vallen onder de cao, maar sommige werkgevers lappen die aan hun laars en overtreden de Arbeidstijdenwet. Goede werkgevers die zich aan de regels houden en Nederlandse werknemers ondervinden daarvan de nadelen.

Als Nederlanders onvoldoende aan dit werk willen beginnen, dan moet het werk aantrekkelijker worden gemaakt, vindt FNV Bondgenoten, bijvoorbeeld door goed vervoer van en naar het werk. De oplossing kan in elk geval niet het steeds verder uitknijpen van tijdelijke buitenlandse arbeidskrachten en het concurreren op arbeidsvoorwaarden zijn.