Ingezonden persbericht


Embargo tot 15.15 uur

Te weinig oog voor kwetsbare groepen

Het Kabinet heeft nog te weinig oog voor de meest kwetsbare groepen uit de samenleving. Ondanks welkome investeringen in jeugdzorg en kinderopvang krijgen de groepen die ondersteuning nodig hebben van dit kabinet niet de aandacht die ze verdienen. Dat vindt de Maatschappelijk Ondernemers Groep, brancheorganisatie voor Welzijn & Maatschappelijke Dienstverlening, Jeugdzorg en Kinderopvang.

De Wet maatschappelijke
ondersteuning (Wmo) biedt kansen bindende elementen te creëren die zorgen voor veiligheid en onderlinge betrokkenheid in de samenleving. De ondernemingen in Welzijn & Maatschappelijke Dienstverlening stimuleren en faciliteren deze maatschappelijke binding. Hierdoor voelen burgers, lokale verenigingen en bedrijven zich betrokken en verantwoordelijk voor de leefbaarheid en veiligheid van hun buurt. Weerbare burgers zetten zich in voor zorg en steun aan kwetsbare mensen. Toch is er in 2004 en 2005 ruim 20 procent bezuinigd op het welzijnswerk. Het Rijk moet zorgen voor voldoende middelen voor de uitvoering van de Wmo, financiële ruimte voor vernieuwende initiatieven en dient gemeenten aan te spreken wanneer zij bezuinigen op het welzijnswerk.

Wachtlijst jeugdzorg

Op 1 juli 2005 stonden meer
dan 5000 kinderen langer dan negen weken op de wachtlijst voor geïndiceerde jeugdzorg. Deze wachtlijsten leiden tot schrijnende situaties waarbij er onnodig lang 'geleurd' moet worden met kinderen totdat deze de zorg krijgen waar ze recht op hebben. Om de huidige wachtlijsten weg te werken is structureel een bedrag van 105 miljoen nodig. De MOgroep vindt de wachtlijsten onacceptabel en wil samen met het kabinet een masterplan maken om wachtlijsten weg te werken voor eind 2010. De door het kabinet toegezegde extra 33 miljoen vanaf 2006 is een eerste stap in de goede richting.

De MOgroep vindt dat het
kabinet de kinderopvangregeling voor de kwetsbare groepen in de samenleving, bijvoorbeeld mensen die een reïntegratietraject volgen of nieuwkomers, moet vereenvoudigen. Voor de mensen met een sociaal medische indicatie moet er een goede landelijke regeling komen, omdat deze nu afhankelijk zijn van gemeentelijk beleid.

style='position:absolute;z-index:1;mso-position-horizontal:absolute;

Perscontacten:

Onno Hoorn
, persvoorlichter,
telefoon 030 - 298 35 61 of 06 - 21 84 73 72

Embedded Content: image00154.gif: 00000001,30d27917,00000000,60b15afa