European Union

RAAD VAN

DE EUROPESE UNIE

NL

C/05/235

Brussel, 20 september 2005

12425/05 (Presse 235)

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie over de parlementsverkiezingen en de provinciale verkiezingen in Afghanistan van 18 september 2005

Het verheugt de Europese Unie dat op 18 september in Afghanistan parlementsverkiezingen en provinciale verkiezingen zijn gehouden.

Eens te meer hebben de Afghanen duidelijk laten blijken dat zij een democratische toekomst wensen. De EU looft de moed van de duizenden die zich ondanks intimidaties en bedreigingen tegen hun leven kandidaat hebben gesteld, evenals de moed van de miljoenen Afghanen die hun stemrecht hebben uitgeoefend. De opkomst en het over het algemeen vreedzame verloop van de verkiezingen getuigen van de wil van de Afghanen om hun land een succesvolle toekomst te geven.

De EU is met name verheugd over de deelname van vrouwen op alle niveaus van het verkiezingsproces. Onder de huidige omstandigheden kon niet worden gehoopt op een vlekkeloos verloop, maar de organisatie was niettemin een zeer groot succes. De EU roept alle kandidaten op de verkiezingsuitslag in alle rust af te wachten en de officiële resultaten te aanvaarden.

De Europese Unie heeft voor deze verkiezingen de grootste internationale waarnemingsmissie ingezet, onder leiding van mevrouw Emma Bonino. De inzet van deze waarnemingsmissie en de aanzienlijke financiële steun van de EU voor de organisatie van deze verkiezingen geven duidelijk aan dat de EU blijft hechten aan de totstandkoming van een geheel democratisch, stabiel en welvarend Afghanistan dat niet meer kampt met terrorisme, extremisme, intimidaties en geweld.

De EU en haar lidstaten zijn trots op aandeel in de totstandkoming van het Afghaans parlement en wensen dat dit zo spoedig mogelijk een actieve en opbouwende rol gaat spelen bij het versterken van de democratische orde in Afghanistan.