College presenteert sluitende begroting en blijft investeren in stad
De begroting 2006 die het college aan de raad voorlegt is sluitend en laat zelfs een klein positief resultaat zien, zonder dat dit leidt tot grote stijgingen van de lasten voor de burger. Het is echter nog te vroeg om te juichen, want landelijk bestaat er grote onduidelijkheid over de hoogte van de compensatie die de gemeenten straks van het rijk ontvangen als het gebruikersdeel van de onroerende zaakbelasting wordt afgeschaft. Uit eerdere informatie bleek dat dit voor Heerlen nadelig zou uitpakken, de laatste berichten geven echter een ander beeld. Daarom wil het college vooralsnog geen extra uitgaven opnemen. Bovendien staat Heerlen voor een aantal grote investeringen met daarbij behorende risico's en zijn de algemene reserves, zeg maar het spaarpotje van de gemeente, de laatste jaren opgeraakt vanwege economische tegenvallers. Nu de begroting sluitend is en het economisch weer wat aantrekt is het belangrijk om dit spaarpotje weer te vullen en wat achter de hand te hebben voor toekomstige tegenvallers.
De eerder aangekondigde bezuinigingsoperatie, waaronder het onvermijdelijke tekort op de Wet werk en bijstand (WWB), is helemaal meegenomen in deze begroting. Deze bezuinigingsoperatie was nodig omdat eerdere bezuinigingen niet het gewenste resultaat hadden opgeleverd en omdat nieuwe beleidskeuzes werden gemaakt.
In de begroting 2006 blijven de eerder gemaakte keuzes van het college overeind. Dit betekent dat de investeringen in de grote projecten (Schouwburg, Binnen- en buitenring, Pleinenplan, Maankwartier) in de begroting zijn opgenomen en dat het college kiest voor investeringen in het economisch ontwikkelingsfonds omdat werkgelegenheid absolute prioriteit heeft. Ook is er extra geld voor evenementenbeleid en het in stand houden van eerder gedane investeringen zoals het Glaspaleis. Dit komt het imago van Heerlen ten goede en zorgt ervoor dat het hart van de stad blijft kloppen.
Belastingen en leges
Heerlen is bezig met een inhaalslag om gemeentelijke belastingen en leges kostendekkend te maken. Dit heeft voor de meeste burgers consequenties voor de rioolrechten en de afvalstoffenheffing. Om de afvalstoffenheffing kostendekkend te maken stond een verhoging van 15% op het programma. Het college heeft dit echter weten te beperken tot 5% omdat de diensten van de RD4 achteraf goedkoper waren dan voorzien en de gemeente geld terugkreeg. Dit geld vloeit nu deels terug naar de burger, door de verhoging van de afvastoffenheffing te beperken. De rioolheffing stijgt met 3 % om de kosten dekkend te maken en de OZB (onroerende zaakbelasting) met 2%. Daartegenover valt naar alle waarschijnlijkheid het gebruikersdeel van de onroerende zaakbelasting per 1 januari weg. De minister heeft dit voorstel aan de Tweede Kamer gestuurd waar binnenkort een besluit genomen wordt. Als de Tweede Kamer het voorstel aanneemt zal de Heerlense burger volgend jaar minder gemeentelijke belastingen betalen.
Besluitvorming
Op 26 en 27 oktober vergadert de gemeenteraad over de begroting van 2006. Dan vindt ook de definitieve besluitvorming plaats over de voorstellen van het college.
HEERLEN,20 september 2005
Concernstaf Communicatie
Lysbeth den Dulk
(045) 56 04 070
persvoorlichting@heerlen.nl
-----------------------
p e r s
---- --
Gemeente Heerlen