Ingezonden persbericht


PERSBERICHT - EMBARGO TOT 15.15 UUR

Reactie onderwijsbegroting voortgezet onderwijs
Aanpak lerarentekort overschaduwt extra investeringen De voornemens van de minister om scholen en de sectororganisatie in het voortgezet onderwijs meer ruimte te geven, onderschrijven we van harte. Dit leidt echter pas tot goed onderwijs voor leerlingen als het beschikbare geld direct naar de scholen gaat en er structureel geïnvesteerd wordt in deskundig onderwijspersoneel en in de vernieuwing van gebouwen en inventaris. De extra investering van 300 miljoen in het vmbo is een welkome eerste stap. De steun voor het Innovatieplan_VO is goed, maar teleurstellend is dat het budget voor innovatie gehalveerd is in vergelijking met de afgelopen 2 jaar. We zijn verheugd over de extra middelen voor bijvoorbeeld het vmbo. We zijn echter van mening dat de extra investeringen in het vmbo, maar ook in beroepskolom, veiligheid en leerlingenzorg pas echt effect hebben als het beschikbare geld direct bij de scholen terechtkomt. Nu zijn er nog te veel intermediaire organisaties en samenwerkingsverbanden bij betrokken. Daardoor maakt de onderwijsbegroting een erg verbrokkelde, weinig samenhangende indruk. "Het vuur om de goede koers die de minister uitzet, daadwerkelijk te realiseren, ontbreekt in onze ogen, " zegt Pieter Hettema, voorzitter Schoolmanagers_VO.
Het Werkgeversverbond Voortgezet Onderwijs (WVO) en Schoolmanagers_VO maken zich grote zorgen over de wijze waarop de minister omgaat met het lerarentekort. Wat in haar beleid ontbreekt is een meerjarige samenhangende aanpak, waarbij in nauwe samenwerking met de sector de arbeidsmarktpositie van het onderwijspersoneel wordt verbeterd. "Wanneer het huidige kabinetsbeleid wordt gecontinueerd, is de kans groot dat straks nog maar de helft van de lessen door bevoegde docenten wordt gegeven. De kwaliteit van het voortgezet onderwijs wordt daarmee ernstig bedreigd, " aldus Carel van den Heuvel, voorzitter van het WVO. Het Werkgeversverbond Voortgezet Onderwijs en Schoolmanagers_VO verwachten meer van de minister. Daarnaast is het veld ook zelf aan zet. Daarom zullen we samen met de scholen voorstellen ontwikkelen om vanuit één sectororganisatie voor het voortgezet onderwijs te komen tot een bundeling van de voorgestelde investeringen en een heldere taakverdeling tussen scholen, sectororganisatie en departement.

/////////////////////////////// Einde bericht ////////////////////////////////////////

Woordvoerder namens Schoolmanagers_VO is Pieter Hettema (voorzitter), T 06 511 455 61.

Woordvoerder namens Werkgeversverbond Voortgezet Onderwijs is Carel van den Heuvel (voorzitter) ,T 06 532 209 23.

Schoolmanagers_VO is de grootste landelijke vereniging voor managers in het voortgezet onderwijs (VO). 95% van alle VO-scholen is lid. In totaal gaat het daarbij om 900.000 leerlingen, 1200 locaties en ruim 4000 individuele managers. Schoolmanagers_VO is daarmee de belangrijkste vertegenwoordiger van schoolleiders in het voortgezet onderwijs. Schoolmanagers_VO ondersteunt haar leden op allerlei manieren, zoals belangenbehartiging, beleidsondersteuning door praktijkgerichte projecten en adviezen, praktische trainingen en informatie-uitwisseling. Schoolmanagers_VO legt bij haar activiteiten voortdurend de relatie met de onderwijskundige praktijk en de uitdagingen van het dagelijkse schoolmanagement. Daarmee zijn we leidend in praktijk en beleid.
De schoolbesturen in de sector Voortgezet Onderwijs hebben zich verenigd in het Werkgeversverbond Voortgezet Onderwijs (WVO). Hierdoor is een werkgeversvereniging ontstaan die zorgt voor een eenduidige en krachtige collectieve belangenbehartiging op het gebied van arbeidsvoorwaarden en de daaraan gerelateerde aspecten van de bekostiging.


---- --