Ingezonden persbericht


Persbericht Dinsdag 20-09-2005

Jerrycans voor vragenvuur aan Zalm

Kamerleden gaan compensatie voor extreme olieprijzen afdwingen.

DEN HAAG 20-09-2005 In reactie op de weigering van minister Zalm om de 210.000 proteststemmen in ontvangst te nemen, heeft het benzineprotest tegen de hoge brandstofprijzen, op prinsjesdagochtend de kamerleden van 7 fracties benzine jerrycans aangeboden met daarin de 210.000 proteststemmen. Daarmee kunnen de kamerleden het vragenvuur over de hoge benzineprijzen openen. "Zalm gaat voorbij aan de gevoelens uit de samenleving en kan de Tweede Kamer nu niet langer oliedom houden", aldus Paul van Selms, van www.UnitedConsumers.com/protest

Twee brandende vragen aan minister Zalm
De protestactie stelt, in tegenstelling tot Zalm, dat overheid is wel degelijk verantwoordelijk voor de hoge brandstofprijzen in Nederland. De kamerleden; Hofstra VVD, Crone PVDA, Hermans LPF, Bakker D66, Gerkens en van Bommel SP en Nawijn en Wilders, welke de proteststemmen in ontvangst namen, reageerden daar instemmend op. Vervolgens werden zij door de protestactie verzocht om twee brandende vragen aan minister Zalm te stellen.

Waarom blijft Nederland het duurste benzineland ter wereld? Minister Zalm gaat in zijn reactie op de benzineprotestactie voorbij aan het feit dat Nederland de hoogste benzineprijzen* ter wereld kent. Zalm meldt dat de enorme prijsstijging van de benzine in Nederland niet veroorzaakt wordt door het beleid van de overheid. "Natuurlijk, prijsstijgingen ontstaan in eerste instantie door de internationale oliemarkt, maar daarna worden ze in Nederland nog eens verhoogd met accijnzen en BTW. Alleen daardoor heeft Nederland de hoogste benzineprijzen ter wereld", aldus UnitedConsumers.

Waarom volgt Nederland de oliecompensatie van andere landen niet? Frankrijk en België reageerden direct met concrete acties op de hoge olieprijzen. Volgens het Franse ministerie van Financiën wordt elke euro die in de staatskas belandt door de hoge olieprijzen, aan de burger teruggegeven. België betaalt de accijns op stookolie tot het einde van dit jaar terug.
Ook Nederland kan besluiten de extra inkomsten door de hoge olieprijzen terug te geven zonder dat hierdoor een begrotingstekort ontstaat. De extra inkomsten voor de overheid door de hoge olieprijzen zijn niet begroot en daarom kunnen deze, zonder een begrotingstekort te creëren, ter compensatie gebruikt worden. Zalm rekent in de miljoenen nota met een olieprijs van 50 dollar. De prijs vandaag is 67 dollar. Wat staat een energiecompensatie dan nog in de weg?

(*) Pompprijzen in de wereld
http://money.cnn.com/pf/features/lists/global_gasprices/


---



Ingezonden persbericht