ANBO

Vragen gesteld over nieuwe zorgstelsel

15-09-2005

De ANBO voor 50-plussers en de andere ouderenorganisaties verenigd in het CSO, hebben de Eerste Kamer een brief met vragen gestuurd over de nieuwe Zorgverzekeringswet, die ingaat op 1 januari 2006. Met die vragen willen de ouderenorganisaties enkele punten aansnijden, die tot nog toe minder in de aandacht hebben gestaan.

In de eerste plaats willen de ouderenorganisaties weten of de nieuwe Zorgverzekeringswet leidt tot een hogere pensioengrondslag. De premie in het nieuwe stelsel wordt deels inkomensafhankelijk. Werknemers in loondienst krijgen die inkomensafhankelijke premie van hun werkgever vergoed. Het is de vraag of deze bijdrage wordt meegerekend bij het pensioengevend loon. Als dit het geval zou zijn, is het risico aanwezig dat er minder ruimte is voor indexatie voor gepensioneerden. Dat zou een zure ontwikkeling zijn.

Ook willen de ouderenorganisaties weten of gepensioneerden meeverzekerd kunnen worden op de collectieve verzekering van hun ex-werkgever. Het is nu niet duidelijk of dit wel of niet mogelijk is.

In de derde plaats willen de belangenorganisaties voor 50+ weten of het juist is dat de minister van VWS plannen heeft om de maximale korting voor een collectief contract te verlagen. De kans bestaat namelijk dat verzekeraars de premiekortingen voor collectieve verzekeringen gaan betalen door hogere premies te vragen voor individuele verzekeringen. Het is onacceptabel als dit laatste zou gebeuren. Verder wordt de vraag gesteld of het niet wenselijk is de overgangsperiode te verlengen tot 1 mei 2006.
Daarnaast zijn nog twee punten onder de aandacht gebracht van de Eerste Kamer. In de eerste plaats wijzen de ouderenorganisaties erop dat de specifieke voorlichting aan autochtone en allochtone ouderen en andere minderheden tekort schiet. Vertegenwoordigers van minderheden constateren dat grote groepen niet bereikt worden met algemene voorlichting. Ook is de relatie tussen de no-claim korting en het vrijwillig eigen risico zo ingewikkeld, dat het nauwelijks is uit te leggen.