ANBO

Ouderen en financiële producten

15-09-2005

Het septembernummer van Bank- en Effectenbedrijf, het vakblad voor de financiële sector, is dit keer geheel gewijd aan ouderen en financiële producten. Het zeer informatieve nummer bevat een interview met minister de Geus van Sociale Zaken en ANBO-voorzitter Aldert Hazenberg. Laatstgenoemde zet over 5 paginas uiteen waar de ANBO voor staat. En gaat in op de solidariteit tussen de generaties, het vraagstuk van langer werken en demotie, de levensloopregeling en de financiering van de AOW.

ANBO bepleit ook maatwerk voor 50-plussers: Senioren willen op eigen behoeftes toegespitste producten en regelingen waarbij geen sprake is van leeftijdsdiscriminatie. Hazenberg spreekt onder andere zijn zorg uit over de overheid, die op de lange termijn geen betrouwbare partner blijkt te zijn: Het ontkoppelen van de AOW en netto minimumloon in 2004 en 2005 heeft het vertrouwen geen goed gedaan. Blijkbaar heeft, als er geen geld is, deze koppeling geen prioriteit. Zoiets komt hard aan bij iedereen, maar vooral bij mensen die nu niet meer in staat zijn de hoogte van hun inkomen te beïnvloeden door harder te werken of te sparen. Die vertrouwden er immers op dat aan de AOW niet getornd zou worden. Als er geen vertrouwen is, is fiscalisering een vies woord. Veel ouderen zijn bang dat door de fiscalisering van de AOW hun inkomen zal gaan dalen. Een harde garantie op het niveau van het netto minimumloon, nu en in de toekomst, zal noodzakelijk zijn.

Innovatie
In Bank- en Effectenbedrijf komen ook bekende marketeers aan het woord over de vergrijzingsgolf en het assortiment producten dat daarvoor in ontwikkeling is. Ook minister De Geus en hoogleraar Bovenberg, deskundige op het gebied van pensioenen en vergrijzing, wensen grotere servicegerichtheid aan ouderen, plus innovatie van producten voor senioren. Kortom: een zeer informatief, boeiend en lezenswaardig themanummer.

Geïnteresseerden kunnen het septembernummer van Bank- en Effectenbedrijf bestellen via de website www.nibesvv.nl of via telefoon (020) 520 86 49. Het themanummer kost 15 euro.