Gemeente Smallingerland

Europese subsidie voor project schoolverlaters
20 september 2005

De gemeente Smallingerland heeft een Europese subsidie van ⬠539.000 gekregen. Hiermee wordt het mogelijk de groep voortijdig schoolverlaters in de gemeenten Smallingerland, Achtkarspelen, Heerenveen, Ooststellingwerf, Opsterland, Tytsjerkstradeel en Weststellingwerf een speciale training aan te bieden. Deze training â Workskills genaamd â is ontwikkeld door TNO. De training is er op gericht de deelnemers te motiveren voor schoolhervatting dan wel beroepsgeoriënteerd denken en handelen. De deelnemende gemeenten en overige partners (CWIâs ROCâs en RMCâs) dragen gezamenlijk ook ⬠539.000 bij , voornamelijk in de vorm van personeelskosten.

In de afgelopen jaren is het aantal jongeren dat voortijdig stopte met een opleiding in omvang gestegen. In regio de Friese Wouden stonden bij de RMC-functie regio de Friese Wouden tijdens het schooljaar 2003/2004 960 jongeren onder de 24 ingeschreven die geen startkwalificatie hebben behaald. De jonge voortijdig schoolverlaters lopen niet alleen het risico niet te kunnen werken aan een loopbaan maar ook hun sociaal maatschappelijke positie is in het geding. Verder verliezen ze vaak de vaardigheden om zelfverzekerd en overtuigend te solliciteren. TNO heeft een kortdurende intensieve training WorkSkills ontwikkeld. Deelnemers gaan beseffen dat schoolhervatting een goede investering is en beroepsgeoriënteerd denken en handelen hen op het spoor brengt van een toekomst met perspectief. In de vorm van het Europees equal project werken vertegenwoordigers van ROCâs, RMCâs en CWI instellingen samen om deze training breed beschikbaar te stellen en te toetsen op effect.

Jongeren volgen de training in groepen van maximaal 15 personen, vier uren per dag, gedurende vijf aaneengesloten dagen. Zij leren hun eigen vaardigheden beter te benoemen en te benutten, krijgen opnieuw vertrouwen in hun ontwikkelmogelijkheden. Daarnaast weten ze beter om te gaan met de problemen die hen weerhouden van het behalen van een startkwalificatie en uiteindelijk het vinden van passend werk.

Wetenschappelijk onderbouwde training

WorkSkills is een variant van de JOBS-training, die is ontwikkeld in de Verenigde Staten aan het Michigan Prevention Research Center van de Universiteit van Michigan. Zowel JOBS als WorkSkills zijn trainingsprogrammaâs gericht op het optimaal gebruik maken van de eigen mogelijkheden en kansen op passend werk te vergroten. De trainingsprogrammaâs zijn uniek dankzij de wetenschappelijke onderbouwing, de gedetailleerde handleiding (werkboek) en de duidelijk gestructureerde werkwijze die evaluatie mogelijk maakt.

Eerste indrukken

In een eerste reeks pilots is WorkSkills bij een aantal RMCâs op effect onderzocht. Hieraan deden vijf groepen van gemiddeld tien jongeren mee. Ook is een even grote groep voortijdig schoolverlaters gevolgd zonder reguliere begeleiding door RMC-trajectbegeleiders. De resultaten wezen uit dat meer dan de helft van de deelnemers aan de training al na een maand terugging naar school en geen van de jongeren in de controlegroep. Verder was er aantoonbaar sprake van gedragsverandering, deelnemers aan de training zijn beter in staat met hun problemen om te gaan en hebben concrete plannen voor de toekomst.

ESF-EQUAL

Voor het project WorkSkills is een ESF-EQUAL subsidie aangevraagd. EQUAL is een programma van de Europese Unie dat is gericht op het creëren van gelijke kansen en het verminderen van afstand tot de arbeidsmarkt. De projecten hebben een innovatief karakter, en zijn bedoeld voor het ontwikkelen van nieuwe methoden. Voorwaarde voor toekenning van deze subsidie is samenwerking met Europese partners. WorkSkills (Friesland) werkt samen met Finland en Flanders in Triple F.