Gemeente Alphen aan den Rijn


Persbericht 65: Heldere verwachtingen bij inspraak en participatie

20 september 2005

Participatie is belangrijk. Het verbetert de kwaliteit van het beleid, het vergoot het draagvlak, het verkort de tijdsduur van het proces en het verbetert de relatie tussen burgers en bestuur. Om het goed te doen is maatwerk vereist. Burgers hebben daarom recht op maximale helderheid over welke rol zij kunnen spelen bij de realisatie van het beleid. De gemeente wil daarom helder duidelijk maken wat de kaders en mogelijkheden zijn en zo proberen misverstanden en verkeerde verwachtingen bij inspraakprocedures en participatie te vermijden.

Dit staat in de nota 'Heldere verwachtingen bij inspraak en participatie' dat het college aan de gemeenteraad aanbiedt. Om participatie beter handen en voeten te geven stellen burgemeester en wethouders zeven concrete actiepunten voor die binnenkort van start gaan. Deze variëren van presentatiecursussen en het maken van een voorzitterspool tot gewoon van start gaan en werkendeweg leren. Ook een cursus voor het schrijven van begrijpelijkere nota's is onderdeel hiervan.

Nieuwe regels
Inspraak en participatie zijn belangrijke thema's voor Alphen aan den Rijn. In de Burgerjaarverslagen komt participatiebeleid expliciet aan de orde. Uit stadspeilingen blijkt dat zo'n vijftien procent van de Alphenaren aan de een of andere vorm van inspraak meedoet. Ruim een derde van de deelnemers is tevreden met de geboden inspraak. Daar staat bijna een derde tegenover dat niet tevreden is. Belangrijkste reden voor de ontevredenheid is het gevoel dat de inspraak slechts een wassen neus bleek te zijn: meer dan driekwart van de ontevredenen oordeelt dat de beslissing feitelijk al was genomen of dat de plannen al vastlagen. Vooral om aan dit bezwaar tegemoet te komen stelt het college nieuwe regels en richtlijnen voor.

Beleidsvoorbereiding
In de nota Heldere verwachtingen bij participatie staat de beleidsvoorbereiding centraal, het formuleren van nieuwe beleid of het aanpassen van bestaand beleid. De betrokkenheid van inwoners bij de uitvoering van beleid is geen onderwerp van discussie. Die uitvoeringsparticipatie wordt zeer positief ervaren. De duizenden vrijwilligers in de stad verrichten samen met ambtenaren voortreffelijk werk, en ook de betrokkenheid van buurten bij verkeers- en groenaanpassingen staat op een hoog niveau. Niet voor niets heeft Alphen daar prijzen mee gewonnen.

Voor een goede participatie is het van belang al in het begin van het beleidsproces na te denken over de vraag of het onderwerp geschikt is voor participatie. Luidt het antwoord positief, dan kan via een probleem- en krachtenveldanalyse duidelijk worden met welke belanghebbenden de gemeente te maken heeft of kan hebben. Vervolgens zijn allerhande modellen beschikbaar om de participatie vorm te geven.

PORTEFEUILLEHOUDER: N. SCHOOF
Voor informatie: Afdeling Communicatie, Marcel Hoogland, tel. 0172-465199