Provincie Flevoland



Kabinet moet volgend jaar knopen doorhakken over groei Flevoland

De plannen die het kabinet op Prinsjesdag ontvouwt, erkennen de belangrijke positie van Flevoland binnen de Randstad. Met name maatregelen en plannen van het kabinet om de bereikbaarheid te verbeteren in het Noordelijk deel van de Randstad - tussen Schiphol en Lelystad - hebben aan samenhang gewonnen.

Uit de Miljoenennota en de bijbehorende begrotingen van de ministeries komt naar voren dat 2006 een belangrijk jaar wordt voor Flevoland. De planstudie Schiphol-Amsterdam-Almere, de structuurvisie Zuiderzeelijn, een besluit over de verdere groei van Almere; het zijn allemaal plannen en besluiten die volgend jaar hun beslag krijgen.

Economische ontwikkeling: banen in Flevoland

Flevoland heeft de ambitie een actieve bijdrage te leveren aan de economische ontwikkeling van de Noordelijke Randstad. Groei die ook gepaard moet gaan met extra banen in Flevoland zelf, want op die manier kan het aantal Flevolandse forensen worden verminderd. Naast meer werkgelegenheid in Zuidelijk Flevoland is ook de verdere ontwikkeling van Luchthaven Lelystad van belang. Dit regionale vliegveld heeft ruimte voor investeringen en uitbreiding van het aantal vluchten.

Verder hecht het provinciebestuur sterk aan nieuwe verbindingen tussen Almere en Amsterdam/Schiphol, zoals de IJmeerverbinding, de Zuiderzeelijn en de aansluiting A6/A9. Het doet de provincie dan ook goed te zien dat het kabinet alvast geld uittrekt om de toenemende files en verstoppingen op het spoor in het Noordelijk deel van de Randstad te lijf te gaan. Zo wil het kabinet de doorstroming op het traject A6/A1/A9 verbeteren en geld reserveren voor maatregelen als gevolg van planstudie Schiphol-Amsterdam- Almere. Ook de aanleg van de Hanzelijn (gereed in 2012) past in dit plaatje.

Knopen doorhakken

Het college van GS van Flevoland erkent het belang van de studies die momenteel worden uitgevoerd om zicht te krijgen op de problematiek in het gebied tussen Schiphol en Almere. De provincie Flevoland vraagt echter met nadruk aan het kabinet om volgend jaar wel knopen door te hakken. Want de ontwikkeling van Flevoland vergt naast goede onderbouwing ook daadkracht.

Ontwikkelingsbedrijf en Landelijk gebied

Een interessante gedachte die het kabinet op Prinsjesdag lanceert is die van een Ontwikkelingsbedrijf dat in bepaalde gebieden kan helpen bij de omvangrijke investeringsopgave. Als Almere doorgroeit naar een stad van 300-duizend tot 400-duizend inwoners, dan is steun van het Rijk voor goed onderwijs, volwaardige zorginstellingen, voldoende sportvoorzieningen etc. onontbeerlijk. De provincie kijkt daarom met meer dan gemiddelde belangstelling uit naar de concrete uitwerking van het idee voor een nationaal Ontwikkelingsbedrijf.

De provincie Flevoland neemt met instemming kennis van het voornemen van het Rijk om provincies de regie te geven voor versterking van het platteland. Deze opstelling van het Rijk geeft de provincie de mogelijkheid om een evenwichtige invulling te geven aan het landelijk gebied, met aandacht voor versterking van de concurrentiepositie van de landbouw, nieuwe kansen voor de natuur (Ecologische Hoofdstructuur) en meer recreatiemogelijkheden in Flevoland. Waarbij de provincie wel wil aantekenen dat de financiële bijdrage van het Rijk voor het Investeringsprogramma Landelijk Gebied achter blijft, zeker ook ten opzichte van andere provincies.

Jeugdzorg en Financiële positie gemeenten

De provincie Flevoland zet in op adequate jeugdzorg voor jongeren die dat nodig hebben. Het kabinet onderschrijft die ambitie door tal van maatregelen die de bureaucratie in de jeugdzorgsector moeten terugdringen en die voor betere afstemming tussen de verschillende instanties moeten zorgen. Ook wordt er extra geld uitgetrokken om jongeren in crisissituaties snel uit huis te kunnen plaatsen. Het college van GS van Flevoland vindt deze maatregelen positief, maar vraagt zich af of deze middelen qua omvang wel voldoende zijn om de groei op te vangen. Want de vraag naar jeugdzorg zal zeker toenemen, onder andere door toename van de druk op de jeugdbescherming en de jeugdreclassering. En verder speelt de jonge bevolkingsopbouw in Flevoland een rol bij de snel toenemende vraag naar jeugdzorg.

Een andere zorg van de provincie Flevoland betreft de mogelijke afschaffing van de Onroerend Zaak Belasting (OZB) in gemeenten. Als het zogenaamde gebruikersdeel van de OZB wordt afgeschaft dan moeten de Flevolandse gemeenten daar volledig voor worden gecompenseerd, vindt het college van GS. Op dit moment lijken de gezamenlijke Flevolandse gemeenten voor 4,8 miljoen het schip in te gaan. Juist de Flevolandse gemeenten kunnen dit niet hebben, omdat ze relatief weinig reserves hebben, terwijl ze in verhouding veel moeten doen voor het opbouwen van de nog jonge samenleving. Daarnaast vindt het college van GS dat gemeenten sowieso een eigen bron van inkomsten via de lokale belastingen moeten houden.