NIBUD Persbericht

NIBUD: Reken je niet rijk in 2006

'Na het zuur het zoet', is de consument beloofd, maar 2006 zal nog niet voor iedereen financieel gezien rooskleuriger zijn dan 2005. Vooral mensen met een particuliere ziektekostenverzekering gaan erop vooruit. Maar velen die via het ziekenfonds zijn verzekerd zullen in 2006 nauwelijks meer te besteden hebben. Zeker niet als de energiekosten straks extra omhoog gaan. Dit blijkt uit berekeningen die het NIBUD (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) heeft gemaakt naar aanleiding van de Miljoenennota 2006.

Ziekenfondsverzekerden moeten opletten
Vooral mensen die via het ziekenfonds zijn verzekerd zullen er in 2006 nauwelijks op vooruit gaan. Het NIBUD waarschuwt deze groep: reken je niet rijk in 2006. Hun loonstrookje zal in 2006 een beduidend hoger bedrag laten zien dan dit jaar. Dit komt door nieuwe belasting- en premiemaatregelen Maar als de rekeningen daarna betaald moeten worden, van bijvoorbeeld die nieuwe zorgverzekering, zullen ze merken dat ze nauwelijks iets extra´s overhouden.

Particulieren gaan erop vooruit
Voor particulierverzekerden is de situatie in 2006 omgekeerd. Zij zullen vermoedelijk schrikken als zij in januari hun eerste loonstrookje zien omdat het eindbedrag flink lager is vanwege het nieuwe ziektekostenstelsel. Maar zij zullen uiteindelijk meer overhouden vanwege de daling van hun ziektekostenpremie. Zeker gezinnen met kinderen met een inkomen hoger dan ¤ 3000, - per maand zullen in 2006 meer geld overhouden.

Kwetsbare groepen blijven
Het NIBUD had gehoopt dat de kwetsbare groepen er in 2006 meer op vooruit zouden gaan. Het valt het instituut tegen dat uitkeringsgerechtigden en voornamelijk gezinnen in de bijstand, nauwelijks meer ruimte in hun budget krijgen. Alleenstaanden met een bijstanduitkering en 65-plussers met een AOW uitkering moeten er zelfs rekening mee houden dat zij er in 2006 op achteruit gaan.

Rekenen en budgetteren
De komst van het nieuwe zorgstelsel in 2006 zorgt er voor dat we een financieel ingewikkelde tijd tegemoet gaan. Vrijwel iedereen zal nog bewuster met zijn geld moeten omgaan. De consument zal zelf om zijn zorgtoeslag moeten vragen en er ook zelf voor moeten zorgen dat het geld van die toeslag gebruikt wordt voor de ziektekostenverzekering. Het NIBUD vreest dat voor sommige groepen de verleiding groot zal zijn om de toeslag te gebruiken voor het betalen van andere rekeningen.

Tijd vrij maken
Verder betekent het zorgstelsel: keuzes maken.Welke verzekeraar, welk pakket, met of zonder eigen risico, en hoe hoog moet dat risico dan zijn? Het NIBUD raadt iedereen aan in de kerstvakantie een dag uit te trekken om al dit soort zaken op een rij te zetten. Er kan veel worden bespaard als een huishouden zich kan aansluiten bij een collectieve verzekering. Dit kan via sommige werkgevers, maar waarschijnlijk ook via patiëntenverenigingen of ouderenbonden.

De belangrijkste veranderingen op een rij
Naast een nieuwe zorgverzekering waaraan iedereen vermoedelijk zo´n 90 euro per maand zelf moet gaan betalen, hebben de volgende geplande maatregelen invloed op ons budget. De verlaging van de ww-premie, veranderingen in de heffingskorting, en een verhoging van de ouderenkorting. Afschaffing van de Onroerendzaakbelasting (OZB) en verlaging van de AWBZ premie. Het NIBUD heeft bij de berekening van de koopkracht geen rekening gehouden met het de afschaffing van het lesgeld voor 16 en 17 jarigen en ook niet met het extra geld dat voor de kinderopvang beschikbaar komt. Gezinnen met kinderen kunnen er dus nog meer op vooruit gaan.

Voorbeeldberekeningen
Het NIBUD heeft voor zes typen huishoudens uitgewerkte voorbeeldberekeningen gemaakt van de effecten van de Miljoenennota 2006 op de koopkracht. Ook is er een overzicht met stijgings- en dalingspercentages van zo'n tachtig verschillende inkomensgroepen. Deze overzichten kunt u downloaden als PDF-document.