FNV

Bezwaar tegen reorganisatie grote projecten bij installateur GTI

FNV Bondgenoten heeft grote bezwaren tegen het plan van technisch dienstverlener GTI om twee aparte bedrijven op te richten voor het uitvoeren van grote projecten. Het bedrijf wil het aantal vaste banen in de regio's afbouwen om via inlenen en uitbesteden grote klussen aan te pakken.
"Dit lijkt op het ruilen van werkzekerheid tegen werkonzekerheid", reageert vakbondsbestuurder Frans Szablewski.

Eind vorige week zijn de negenduizend werknemers van GTI geïnformeerd over de invulling van de reorganisatie die in juni was aangekondigd. In de prognose gaat het nog om 441 gedwongen ontslagen.

GTI wil op 4 oktober een positief advies van de centrale ondernemingsraad een principeakkoord met de vakbonden over een sociaal plan hebben. Szablewski: "Die tijd is te krap. Al beseffen we dat de mensen snel duidelijkheid willen hebben."

Grote projecten wil het installatiebedrijf bij de regionale bedrijven weghalen en onderbrengen bij GTI Grote Projecten Utiliteit, met een kleine kernbezetting en flexibel inzetbaar personeel. Die ingeleende medewerkers kunnen uit de regiobedrijven, van buiten of van het speciale bedrijf GTI Go-Flex komen.

In juni reageerde FNV Bondgenoten verslagen, verbijsterd en woedend op de aankondiging van de komende sanering. De vakbond vond dat de directie de markt fout had ingeschat. Nog maar vier maanden eerder geleden waren gesprekken gevoerd over een herstructurering waarbij in drie jaar via natuurlijk verloop het personeelsbestand zou worden terug gebracht.

GTI heeft negentig filialen in Nederland. De nieuwe ontslagronde komt bovenop de in april afgesloten sanering bij GTI Utilitair Zuid in Brabant. In het sociaal plan om de gevolgen van die operatie op te vangen, ligt de nadruk op het vinden van ander werk binnen of buiten GTI en het opvangen van de financiële gevolgen daarvan. Dat sociaal plan moet wat Szablewski betreft als voorbeeld voor heel GTI dienen.

Hieronder is de nieuwsbrief over de reorganisatie bij GTI op te halen.

Attachments:
nieuwsbrief GTI.DOC