Gemeente Ede

nummer 186 / Ede, 20 september 2005

VROM kiest Ede uit als proefgemeente
Vlek B Kernhem pilot in Task Force Luchtkwaliteit

Vlek B van de wijk Kernhem in Ede is één van de twaalf deelnemers in een pilotproject van het ministerie van VROM. Gedurende de pilot, Task Force Luchtkwaliteit genaamd, wil VROM onderzoeken hoe ruimtelijke projecten binnen de door Europa gestelde normen van fijn stof en stikstofdioxide kunnen worden gerealiseerd. VROM heeft ook gezocht naar locaties buiten de Randstad, omdat de Europese normen ook daar consequenties kunnen hebben.
De luchtkwaliteit overschrijdt op veel plaatsen in Nederland de normen die Europa er aan stelt. Het gaat dan om de normen voor fijn stof en stikstofdioxide (NO2). Het kabinet vindt een overschrijding van de normen ongewenst, omdat Nederland moet voldoen aan de verplichtingen uit Europa. En omdat fijn stof en NO2 een negatieve invloed hebben op de volksgezondheid. Daarom werkt het kabinet aan beleid dat aan de ene kant de gezondheid moet verbeteren en aan de andere kant moet voorkomen dat er in Nederland niets meer gebouwd mag worden.

Salderingsmethode
Uit de rapportage luchtkwaliteit van de gemeente Ede blijkt dat de kwaliteit van de lucht in Ede goed is. Toch verwacht de gemeente voortgangsproblemen met de bouw van vlek B van de nieuwbouwwijk Kernhem. Deze vlek van Kernhem is gepland tussen de N224 en de A30. Het ministerie van VROM heeft namelijk bepaald dat nieuwbouw alleen mogelijk is, als het geen verslechtering betekent voor de luchtkwaliteit ter plekke. Is dit wel het geval, dan mag nieuwbouw alleen plaatsvinden als dit op andere locaties tot verbetering van de luchtkwaliteit leidt. Dit laatste wordt de salderingsmethode genoemd.

Pilotproject
De gemeente Ede wil in de Task Force Luchtkwaliteit kijken welke maatregelen zij kan nemen om vlek B binnen de regels van het besluit Luchtkwaliteit te bouwen. Wethouder Van de Pol hierover: in de pilot werken we nauw samen met de ministeries van VROM, EZ en LNV. Ik hoop dat deze korte lijnen én de intensieve begeleiding leiden tot snelle en goede resultaten. Een belangrijke basis van het pilotproject is een onderzoek van TNO naar de luchtkwaliteit. De resultaten van dit onderzoek zijn nog niet bekend. Wethouder Simon van de Pol: Ook buiten de randstad krijgen gemeenten te maken met de regels rondom luchtkwaliteit. Ik zie het als uitdaging om Kernhem vlek B te bouwen binnen de normen die het besluit stelt. Ik ga er van uit dat de strenge normen vanuit Brussel gevolgen kunnen hebben voor de in 2003 gepresenteerde plattegrond van de wijk. Reden genoeg om deel te nemen aan de pilot van VROM.

Kernhem
In vlek B van Kernhem zijn ca. 1900 woningen gepland. De vlek is gepland tussen de A30 en N224 in de kern Ede. Met de bouw van vlek A is in 1999 gestart. De ca. 1100 geplande woningen zijn bijna allemaal gerealiseerd.

---