Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

persbericht

Nummer:
49

Directie:
voorlichting

20-09-2005

Status:
informatie

OCW: Forse extra impuls in 2006

OCW werkt aan een slim, vaardig en creatief Nederland en draagt zo bij aan een sterke economie én een hechte samenleving. De meeste plannen van de bewindslieden van OCW zijn klaar, de uitvoering ligt op koers. In 2006 spannen de bewindslieden zich op een aantal gebieden extra in om hun doelen te bereiken. Voor het komend jaar is, dankzij meevallende aardgasbaten, grofweg 800 miljoen euro meer beschikbaar. Dat bedrag wordt onder meer ingezet om te zorgen dat meer jongeren mét een diploma op de arbeidsmarkt verschijnen, om innovatie in het onderwijs te versterken en om een groter deel van het beroepsonderwijs praktijkgericht te maken. Daarnaast gaat er extra geld naar onderzoek en monumentenzorg. Het lesgeld in het voortgezet onderwijs is volledig afgeschaft en in het middelbaar beroepsonderwijs is het lesgeld voor 16- en 17-jarigen afgeschaft.
Niet van school zonder diploma
Teveel jongeren stoppen te vroeg met hun opleiding. Dat is slecht voor hun positie op de arbeidsmarkt en slecht voor de economie. Dat weerbarstige probleem vraagt om praktische oplossingen. Allereerst intensiveren minister Van der Hoeven en staatssecretaris Rutte op korte termijn de aanpak van voortijdige uitval van leerlingen. Ze willen niet alleen de uitval bestrijden, maar ook alles in het werk stellen om uitval te voorkomen. De aanpak:

- Voor- en vroegschoolse educatie moet taalachterstanden zo vroeg mogelijk wegwerken.

- Het praktijkdeel van het vmbo wordt versterkt.
- Leerlingen moeten beter worden begeleid.

- Er wordt geïnvesteerd in brede scholen.

- De registratie van uitvallers wordt verder verbeterd.
- De doorstroming van vmbo naar mbo moet nog beter.
- Versterking van het mbo, door nog meer praktijkgericht leren en een betere aansluiting van het mbo op de arbeidsmarkt.

Met deze maatregelen is alles bij elkaar een extra bedrag gemoeid van 400 miljoen euro, inclusief de 200 miljoen die bestemd is voor het bouwen of opnieuw inrichten van praktijklokalen in het vmbo. Er is inmiddels een speciaal project gestart om al deze maatregelen daadkrachtig en in onderling verband uit te voeren. Daarnaast bekijken beide bewindslieden begin volgend jaar of en zo ja, welke nieuwe maatregelen nodig zijn om het voortijdig schoolverlaten krachtig terug te dringen.

Inzetten op vernieuwing
Minister Van der Hoeven zet verder stevig in op innovatie. Zij trekt in 2006 25 miljoen euro uit voor het stimuleren van de belangstelling voor bèta- en techniekstudies, onder meer door vroegtijdig, in het basisonderwijs, al aandacht te schenken aan techniek. Verder is er vanaf 2006 27 miljoen euro per jaar beschikbaar om meer jonge onderzoekers aan te trekken.

Maatschappelijke stages bevorderen burgerschap
In maatschappelijke stages kunnen leerlingen kennismaken met de maatschappij. Ze kunnen stage lopen in instellingen als verzorgingstehuizen en sportverenigingen. Alle scholen in het voortgezet onderwijs krijgen vanaf 2007 extra geld voor maatschappelijke stages van hun leerlingen. Het doel was dat een kwart van de scholen in 2007 (vrijwillige) stages mogelijk zou maken; dat wordt al volgend jaar ruimschoots gehaald. In 2006 krijgen 262 scholen extra geld voor maatschappelijke stages.

Ondernemerschap en vernieuwing in het MBO
Staatssecretaris Rutte maakt werk van ondernemerschap. Om leerlingen goed over ondernemerschap te kunnen onderwijzen moeten docenten in het MBO de praktijk goed kennen. Daarom wordt geld vrijgemaakt om docenten een stage te laten lopen in het bedrijfsleven. Het MBO maakt een grootscheepse verandering door. Het leren van een beroep staat natuurlijk centraal, maar de nadruk wordt steeds meer gelegd op het ontwikkelen van sociale vaardigheden. Daar is nieuw lesmateriaal voor nodig. OCW investeert alles bij elkaar 81 miljoen euro in de docentstages, leren in bedrijf en het ontwikkelen van nieuw lesmateriaal. Bij het project `leren in bedrijf' gaat het erom jongeren zonder startkwalificatie die niet aan het leren of werken zijn weer terug te leiden naar het beroepsonderwijs of de arbeidsmarkt.

Blijven leren
De landen van de EU hebben afgesproken dat in 2010 minstens één op de acht mensen tussen de 25 en 64 jaar een opleiding of cursus volgt. Nederland voldoet al aan deze doelstelling: in 2003 volgde één op de zes mensen een cursus of opleiding. Het kabinet wil dat Nederland op dit gebied voorop blijft lopen en wil toe naar een deelname van één op vijf. Er is een groot aantal initiatieven op dit gebied. Als de juiste projecten aan elkaar gekoppeld worden, kunnen ze op grotere schaal toegepast worden. Daarom heeft OCW samen met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in het voorjaar van 2005 de projectdirectie Leren & Werken opgericht. Het doel is dat er in 2007 15.000 duale trajecten (diploma door een combinatie van leren en werken) gerealiseerd zijn.

Publieke Omroep
Staatssecretaris Van der Laan sluit een prestatiecontract af met de publieke omroep voor de periode 2006-2008 over bereik, pluriformiteit en kwaliteit van het programma-aanbod. Daarin worden afspraken gemaakt over extra aandacht voor onder andere Nederlands drama, Nederlandse films, kinderprogrammering en een multimediaal aanbod voor jongeren.

100 Miljoen voor monumenten
Voor de restauratie van rijksmonumenten met ernstige bouwkundige problemen is 100 miljoen euro uit de aardgasbaten beschikbaar. Voor de bescherming van archeologische vindplaatsen wordt 10 miljoen uitgetrokken.
OCW en het ministerie van BVK (Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties) laten in 2006 samen een onderzoek uitvoeren naar het oprichten van een centrum voor democratie en geschiedenis. Het kabinet wil zo het historisch besef in de samenleving vergroten.

Diversiteit in cultuur en media
Staatssecretaris van der Laan wil de deelname van alle bevolkingsgroepen in de culturele wereld versterken. Nieuwe plannen op het gebied van culturele diversiteit verschijnen nog dit jaar in een actieprogramma. Ook presenteert het kabinet dit jaar een visie op de samenhang tussen cultuur en economie en de rol die de overheid daarbij speelt. Het gaat dan enerzijds om de economische waarde van cultuur en creativiteit en anderzijds om het versterken van de culturele sectoren als bedrijfstak.


Zie ook:
dossier begroting 2006 externe link

20-09-2005
Ministerie van OCW
Rijnstraat 50
Postbus 16375
2500 BJ Den Haag
T: 070 412 34 56
F: 070 412 34 50
E: ocwinfo@postbus51.nl