Reïntegratie naar werk is beste inkomensverbetering

Borea

Tilburg, 20 september 2005

Verder bezuinigen op het reïntegratiebudget is onverstandig. Er staan nog teveel mensen buiten de arbeidsmarkt. Alleen duurzame investeringen in reïntegratie zullen er toe bijdragen dat meer mensen aan het werk komen en blijven. De eerste resultaten van afgeronde contracten tonen aan, dat de investeringen lonen: gemiddeld is voor 40% van de UWV-cliënten (WW-ers en arbeidsgehandicapten) uitstroom naar werk gerealiseerd, van alle cliënten met een bijstandsuitkering is 29% begeleid naar betaald werk. Dit zijn resultaten die in het verleden nog niet eerder geboekt werden.

Duurzame reïntegratie loont
Ella Vogelaar, voorzitter Borea, reageert op de bezuinigingsvoorstellen van het CDA die op Prinsjesdag zijn gepresenteerd. Het CDA steekt het geld in directe inkomenscompensatie voor mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt. Een aardige geste, maar tegelijkertijd wordt het geld weggehaald bij reïntegratie. Reïntegratie naar werk is echter de beste garantie voor inkomensverbetering van mensen. Ondanks de tegenvallende economie zijn reïntegratiebedrijven er in de tweede helft van 2004 in geslaagd ruim 23.000 mensen naar de arbeidsmarkt te begeleiden of het werk te laten hervatten. Ook het UWV verwacht dat reïntegratiebedrijven dit jaar weer meer mensen naar werk weten te begeleiden dan het afgelopen jaar. Het mes snijdt aan twee kanten: Er wordt een flinke besparing op uitkeringen gerealiseerd. Daarnaast zijn al deze mensen in staat om in hun eigen inkomen te voorzien. Deze resultaten mogen er dan ook zijn. Maar ook ik zie een aantal belangrijke verbeterpunten.

Het reïntegratiebeleid moet volgens Vogelaar de volgende accenten krijgen:
1. daadwerkelijk investeren in duurzame reïntegratie: 'Van het huidige aanbestedingscircus verwacht ik weinig goeds: het gaat uit van het korte termijnresultaat: tegen zo weinig mogelijk geld, zo snel mogelijk uit de uitkering. Alleen duurzame investeringen in mensen zullen echter leiden tot blijvende reïntegratie en daadwerkelijke schadelastbeperking. Juist bij het aantrekken van de economie ontstaan weer extra kansen voor mensen die nu langs de kant staan. En de seinen staan weer op groen volgens het kabinet.'

2. het moet werkgevers makkelijker gemaakt worden iemand aan te nemen, door het specifiek inrichten van arbeidsmarktinstrumentarium. Zo kunnen cliënten werkervaring opdoen door bijvoorbeeld participatiebanen. en werkervaringsplaatsen. Daarbij zijn fiscale faciliteiten voor werkgevers noodzakelijk.

3. Cliënten cq uitkeringsgerechtigden moeten meer in de gelegenheid gesteld worden hun eigen reïntegratie vorm te geven. De Individuele ReïntegratieOvereenkomst van het UWV heeft aangetoond, dat de belangstelling er is. Naar verwachting zullen zo'n 22.000 mensen hiervan in 2005 gebruik maken. Mensen die dus zeer gemotiveerd zijn om uit de uitkering te komen. Het kan niet zo zijn, dat cliënten die zelf graag willen, straks worden tegengehouden omdat het geld er niet meer is.

De laatste tijd is er nogal wat commotie ontstaan over de doelmatigheid van investeringen in reïntegratie. Allerlei recent uitgevoerde studies hebben kritiek op delen van de uitvoering van het huidige reïntegratiebeleid. De kwaliteit moet beter, dat is helder. Maar dat zal niet slagen wanneer er 100 miljoen op het reïntegratiebudget wordt bezuinigd. 'Het is een neergaande spiraal: de overheid vindt dat het wel met minder kan, en beknibbelt op budgetten van reïntegratie . Uiteindelijk worden cliënten daar de dupe van: In trajecten kan onvoldoende kwaliteit worden geleverd om mensen daadwerkelijk goed te begeleiden naar de arbeidsmarkt en raken zij ontevreden. Het nu nog verder bezuinigen zal dit effect alleen maar versterken. Het kabinet moet juist willen en durven investeren in mensen die op de arbeidsmarkt van morgen keihard nodig zijn.'

Meer informatie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Carmen de Jonge, Manager Borea
0900-2844545.

Resultaten: benchmarkrapportage Borea Keurmerk 1 juli 2004 t/m 31 december 2004