Kerkinactie

Utrecht, 20 september 2005

Nederlands veiligheidsbeleid dreigt ontwikkelingsagenda te domineren

De begroting van het Ministerie van Buitenlandse Zaken staat onder sterke invloed van de nationale en Europese veiligheidsagenda. Dit heeft een negatieve invloed op het ontwikkelingsbeleid voor de komende jaren, vinden ICCO en Kerkinactie.

Ontwikkelingsorganisatie ICCO en Kerkinactie vrezen dat veiligheidsoverwegingen van Nederland en de Europese Unie de boventoon gaan voeren bij de inhoud van het ontwikkelingsbeleid en de landenkeuze. Armoede en de hulpbehoefte van mensen moeten de belangrijkste criteria zijn bij ontwikkelingssamenwerking en niet de terroristische dreiging van landen zoals Irak en Afghanistan. Als veiligheid het belangrijkste criterium is vallen landen met vergeten conflicten zoals Haïti, Colombia en Nepal al snel buiten de boot. Zij vormen immers geen bedreiging voor de internationale veiligheid.

ICCO en Kerkinactie spreken zich uit tegen het plan om ontwikkelingsgeld uit te geven aan militaire inzet. In de rijksbegroting wordt veiligheid van mensen beperkt tot fysieke veiligheid. ICCO en Kerkinactie wijzen echter op het belang van samenlevingsopbouw, waarin voedselzekerheid, maar ook verzoeningsprocessen en een sterk maatschappelijk middenveld onmisbaar zijn. Uitgaven aan veiligheid mogen niet tot gevolg hebben dat er minder geld is voor directe armoedebestrijding en samenlevingsopbouw in ontwikkelingslanden.

Onduidelijk is hoe de versterkte nadruk op de nationale veiligheid zich verhoudt tot de Millenniumdoelen, die onder andere beloven de wereldarmoede voor 2015 te halveren. Premier Balkenende committeerde zich tijdens de laatste VN top, vorige week nog, opnieuw aan deze doelen. Het is daarom vreemd dat er in de nieuwe rijksbegroting niet meer aandacht uitgaat naar de millenniumdoelen.

Positief is dat het Ministerie van Buitenlandse Zaken onderkent dat coherentie van ontwikkelings- en handelsbeleid meer aandacht verdient. De andere ministeries zouden hier ook meer aandacht voor moeten hebben. ICCO en Kerkinactie juichen een ambitieuze agenda op het gebied van eerlijke handelsverhoudingen tussen rijke en arme landen toe.

ICCO en Kerkinactie roepen de Nederlandse regering op om armoedebestrijding centraal te houden in het ontwikkelingsbeleid. Dit levert ook een wezenlijke bijdrage aan het bevorderen van de internationale rechtsorde, inclusief de Nederlandse veiligheid.


Noot voor de redactie (