Greenpeace

P E R S B E R I C H T

Amsterdam, 20 september 2005

Greenpeace: "Geef lastenverlichting in vorm energiebesparing" Miljoenennota geeft geen antwoord op klimaatverandering

De miljoenennota stelt Greenpeace teleur. Het kabinet toont geen ambitie om klimaatverandering aan te pakken. Integendeel, sommige maatregelen voor koopkrachtverbetering die nu worden voorgesteld worden betaald uit het minder groen maken van de belastingen. De accijnsverhoging op diesel wordt uitgesteld en de ecotax dreigt onder invloed van CDA en PvdA te worden verlaagd. "Het kabinet kan beter lastenverlichting geven in de vorm van subsidie op energiebesparing. Dan doet het kabinet iets aan gevaarlijke klimaatverandering en krijgen burgers een lagere energierekening", zegt campagneleider Hans Altevogt van Greenpeace Nederland.

De miljard euro die het kabinet over acht jaar verspreid investeert in windenergie is een aardig gebaar. Maar het bedrag is zelfs niet genoeg om de verlaagde doelstelling van Brinkhorst voor 700 megawatt in 2010 te halen. Laat staan de oorspronkelijke ambitie van het kabinet van 6.000 megawatt in 2020.

Het kabinet moet de aardgasbaten gebruiken voor grootschalige duurzame energie en energiebesparing. Door middel van fiscale maatregelen moet groene stroom goedkoper en elektriciteit uit kolen en gas duurder worden. Met extra investeringen in energiebesparing kan het kabinet zelfs twee doelen tegelijk dienen: namelijk vermindering van de CO2 uitstoot en koopkrachtverbetering.

Een besparing per huishouden van 100 tot 300 kubieke meter gas en 400 kilowatt uur elektriciteit per jaar is relatief eenvoudig te realiseren en binnen vijf jaar terugverdiend. Dat levert onder de huidige prijzen een koopkrachtverbetering per huishouden van circa 120 tot 220 euro per jaar op. Niet eenmalig, maar ieder jaar opnieuw. En dat is een aardige stap op weg naar de oplossing van het klimaatprobleem.

Zie ook www.greenpeace.nl

Greenpeace is een onafhankelijke, wereldwijde milieuorganisatie die wordt vertegenwoordigd in meer dan 40 landen. De organisatie wordt in Nederland gesteund door ongeveer 612.000 donateurs. Greenpeace voert actie tegen klimaatverandering, nucleaire energie, giftige stoffen, het kappen van oerbossen en het verdwijnen van biodiversiteit op land en zee.


---