Wageningen Universiteit

WAGENINGEN UNIVERSITEIT BENOEMT HOOGLERAREN BESTUURSKUNDE, ECOHYDROLOGIE EN BIONANOTECHNOLOGIE

Wageningen Universiteit heeft onlangs drie nieuwe hoogleraren benoemd. Mevrouw dr. ir. C.J.A.M. Termeer wordt gewoon hoogleraar Bestuurskunde, prof.dr.ir. S.E.A.T.M. van der Zee is benoemd tot gewoon hoogleraar Ecohydrologie en prof.dr.ir. W. Norde gaat de bijzondere leerstoel Bionanotechnologie bekleden.

Prof.dr.ir. Katrien Termeer (Waalwijk, 1960) gaat per 1 november met haar nieuwe leerstoel Bestuurskunde het op diverse plaatsen al lopende, vaak praktijkgeoriënteerde onderzoek en onderwijs binnen Wageningen Universiteit en Researchcentrum verbinden en ondersteunen. Zij richt zich daarbij vooral op de wijze waarop overheidsinterventies (kunnen) bijdragen aan veranderprocessen in de richting van duurzame agrosystemen, leefbare groene ruimte en voedselveiligheid. De leerstoel Bestuurskunde maakt deel uit van het departement Maatschappijwetenschappen van Wageningen Universiteit. Katrien Termeer is nu programmamanager bij SIOO, het Interuniversitair centrum voor organisatie- en veranderkunde. Daarvoor was zij adviseur strategie en bestuurskunde op het ministerie van LNV en docent aan de Technische Universiteit Delft. Zij studeerde in Wageningen Cultuurtechniek en promoveerde in 1993 in de Bestuurskunde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Prof.dr.ir. Sjoerd van der Zee (Heerlen, 1955) concentreert zich met zijn leeropdracht Ecohydrologie op de waterkringlopen tussen bodem, water, atmosfeer en de vegetatie. Hij richt zich daarbij vooral op de wisselwerking tussen waterstromen en ecosystemen. Meer begrip hiervan draagt bij aan een beter beheer van natuurlijke systemen, bijvoorbeeld in het kader van verdroging of natuurontwikkeling. De leerstoel is onderdeel van de groep Bodemfysica, wcohydrologie en waterkwaliteit van het departement Omgevingswetenschappen van Wageningen Universiteit. Van der Zee is de opvolger van prof. Reinder Feddes die in oktober vorig jaar afscheid nam. Sjoerd van de Zee was voorheen persoonlijk hoogleraar en sinds 2003 directeur van het Wagenings Instituut voor Milieu- en Klimaatonderzoek. Hij studeerde in Wageningen Bodemwetenschappen. Hij promoveerde daar in 1988 cum laude.

Prof.dr.ir. Willem Norde (Vorden, 1944) gaat zich in zijn bijzondere leeropdracht Bionanotechnologie (met speciale aandacht voor de fysisch-chemische aspecten) bezighouden met het begrijpen en manipuleren van organische en biologische moleculen op nanometerschaal. Nanotechnologie is het manipuleren van materie die kleiner is dan een micrometer (een miljoenste meter). Geassembleerde moleculaire systemen lijken perspectieven te hebben in ondermeer de geneeskunde en farmacie, maar ook in de voedings-, milieu- en levensmiddelentechnologie, onderzoeksterreinen die voor Wageningen UR van prominent belang zijn. Het vakgebied van de nanotechnologie staat wereldwijd sterk in de belangstelling. De leerstoel maakt deel uit van het departement Agrotechnologie en voedingswetenschappen van Wageningen Universiteit. Willem Norde is sinds 2002 tevens hoogleraar Colloïdchemie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij studeerde voedingsmiddelentechnologie in Wageningen en promoveerde daar in 1976.