SERV
Jozef II-straat 12-16
1000 BRUSSEL
Tel. (00 32) 2 209 01 11
Fax. (00 32) 2 217 70 08

SERV vraagt grondig overleg over ondernemerschapsportefeuille

Brussel, 20 september 2005

T.a.v. de redactie,

De Vlaamse Minister van Economie, Ondernemen, Wetenschap, Innovatie en Buitenlandse Handel vroeg de SERV om advies over het nieuwe systeem van steun aan KMO's voor ondernemerschapbevorderende diensten. De nieuwe maatregel voor advies, opleiding, kennisoverdracht en mentorschap vervangt de cheques voor starters, advies en opleiding. De SERV vraagt in zijn advies dat de nieuwe regeling ondubbelzinnig en met meer ambitie uitgewerkt wordt om Vlaanderen uit te bouwen tot een ondernemende, innoverende en lerende samenleving.

De SERV waardeert het streven naar meer doelmatigheid, eenvoud en toegankelijkheid maar het is onzeker of de voorgestelde regeling daarin zal lukken.

Vlaanderen moet verder evolueren naar een ondernemende, innoverende en lerende samenleving. In het Pact van Vilvoorde, werkgelegenheidsakkoorden en de ondernemingsconferentie hebben sociale partners en regering engagementen opgenomen opdat Vlaanderen zich zou ontwikkelen tot een dynamische en innoverende economie. Het wekt dan ook verwondering dat het budget voor de ondernemerschapsportefeuille minder bedraagt dan voor de huidige cheques.

De bestaande instrumenten zoals opleidingscheques en adviescheques resulteerden uit overleg tussen de Vlaamse sociale partners en de regering. Eenzijdig beslist de minister nu het systeem op te heffen zonder enige vorm van overleg. Via allerlei beperkende voorwaarden wordt de steun zodanig teruggeschroefd dat de ambitie in het gedrang komt om (startende) ondernemingen extra te stimuleren en de deelname aan opleiding te verbeteren.

De SERV heeft ook bedenkingen bij de concrete uitwerking van de vier steunpijlers: De steun voor starters wordt afgeschaft. Dit staat haaks op de doelstellingen van het Pact van Vilvoorde. De SERV dringt er dan ook op aan dat steun voor starters een blijvende plaats krijgt. De SERV kan de beperking van de opleidingssteun niet onderschrijven. De raad dringt erop aan dat de pijler opleiding uit de ondernemingsportefeuille wordt gehaald en het huidige systeem behouden blijft. De modaliteiten voor de nieuwe adviessteun kan de SERV wel onderschrijven maar niet de verlaging van het steunpercentage en de maximale steun per drie jaar. Het budget voor de recent ontwikkelde Talentenbank wordt doorgeschoven naar het Mentorschap, waarvan de toepassing nog niet duidelijk is. In elk geval mag, zo stelt de SERV, de risicokapitaalverschaffer niet tegelijk als mentor functioneren.

Alle adviezen van de SERV vindt u ook op de SERV-website: www.serv.be Voor meer informatie over dit persbericht kan u contact opnemen met de SERV, Christine Jacobs, Communicatieverantwoordelijke, tel. 02/20.90.188, cjacobs@serv.be

Wetstraat 34-36 ½ 1040 Brussel ½ Tel: 02.20.90.111 ½ Fax: 02.21.77.008 ½ E-mail: serv@serv.be ½ www.serv.be