Waterschap Vallei & Eem

Waterschap stopt met proef om dierlijk vet op rioolwaterzuiveringen te verwerken

Waterschap Vallei & Eem stopt definitief met het verwerken van dierlijke vetten tot biogas op de rioolwaterzuiveringen in Amersfoort en Veenendaal. Verwerken van dierlijk vet is voor het waterschap niet rendabel. Het vet werd per vrachtwagen naar de rioolwaterzuiveringen gebracht. De producenten van afvalvet kunnen het vet in Duitsland veel goedkoper laten verwerken. Daar zijn aantrekkelijke fiscale voordelen te behalen bij de productie van biogas. In Nederland wordt de productie van biogas op rioolwaterzuiveringen fiscaal niet beloond.

Rioolwaterzuiveringen waar slib wordt omgezet in biogas hebben vaak een overcapaciteit. Het meevergisten van dierlijk vet leek een aantrekkelijke mogelijkheid deze capaciteit te benutten, maar de prijs blijkt te hoog.

Technisch is het goed mogelijk om dierlijk vet op rioolwaterzuiveringen om te zetten in biogas. Zo wordt groene energie geproduceerd. Om langdurig dierlijke vetten op de rioolwaterzuivering te kunnen verwerken moet het waterschap aanpassingen op de rioolwaterzuiveringen doorvoeren. Die kunnen alleen worden terugverdiend bij meerjarige contracten tegen veel hogere tarieven. En die zijn niet haalbaar zolang men het vet in Duitsland veel goedkoper kan laten verwerken.

Zolang het economisch niet haalbaar is om dierlijk vet op de rioolwaterzuiveringen te verwerken, stopt Waterschap Vallei & Eem met het verwerken van dit vet.

(persbericht 16 september 2005)