Gemeente Schiedam


Funderingsaanpak in Schiedam in de startblokken

De gemeente Schiedam zet vaart in de aanpak van de funderingsproblematiek. Voor 120 woningen is een globaal herstelplan in de maak. Dit jaar kan de funderingsaanpak voor de eerste woning van start gaan. Deze toezegging werd gedaan tijdens het seminar Funderingsaanpak, dat afgelopen donderdag in Schiedam plaatsvond. De gemeente Schiedam was samen met SEV Realisatie (Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting) gastvrouw van circa zeventig specialisten op het gebied van de funderingsproblematiek. Na afloop kon de organisatie terugzien op een geslaagde bijeenkomst.

Tijdens het seminar Funderingsaanpak kregen de aanwezigen volop de gelegenheid met elkaar van gedachten te wisselen. Aanwezig waren funderingsspecialisten uit onder andere Schiedam, Zaanstad, Rotterdam, Haarlem en Dordrecht. De huiseigenaren werden vertegenwoordigd door onder andere Ad van Wensen, voorzitter van Stichting Platform Fundering Nederland. Hij lichtte tijdens het seminar de problemen toe waarmee bewoners te maken krijgen bij funderingsaanpak. Ook de bewonersverenigingen in Schiedam waren vertegenwoordigd. Onder het luisterend publiek bevonden zich bestuursleden van de betrokken wijken in West, Oost en Zuid.

Een deel van het particuliere woningbezit in deze drie wijken kampt met achterstallig onderhoud. Verder is uit onderzoek gebleken dat de fundering van een aantal woningen in met name West en Oost zo slecht is dat herstelwerkzaamheden noodzakelijk zijn. Het is van groot belang dat deze wijken niet verpauperen. Daarom is de gemeente in 2004 gestart met het project Particuliere Woningverbetering en Funderingsherstel. Wethouder Habermehl van stedelijke vernieuwing wees in zijn welkomstwoord op het belang dat het gemeentebestuur hecht aan dit project. Een goed voorbeeld daarvan is het feit dat de gemeente de komende jaren negentien miljoen euro bijdraagt aan de particuliere woningverbetering en funderingsherstel.

Tijdens het seminar werd duidelijk dat in Schiedam aparte problemen spelen ten aanzien van de fundering. Hier hebben we te maken met negatieve kleef. Schiedam heeft een slappe grondlaag. De grond zakt langzaam maar omdat de grond rond de palen vastkleeft, wordt de paal als het ware mee naar beneden getrokken. Hierdoor kunnen de houten palen over onvoldoende draagvermogen beschikken. Als de fundering niet wordt hersteld of vervangen, is de woning voor de toekomst niet meer te redden. Van duizend woningen in Schiedam is momenteel niet duidelijk of zij verder verzakken. Deze woningen vallen de komende jaren onder de monitoring, waarbij de gemeente twee keer per jaar een meting verricht.

Vanwege de specifieke problemen rond negatieve kleef heeft de gemeente Schiedam aan het ministerie van VROM uitstel gevraagd voor de afrekening van de verleende subsidies. Voor de aanpak van de particuliere woningverbetering en de funderingsaanpak ontvangt de gemeente van VROM twee subsidies: 5,2 miljoen euro voor het doen verbeteren van de fundering van 750 woningen en 5,6 miljoen euro voor de aanpak van ruim 2000 woningen waarvan de herstelkosten tenminste 18.151,= euro bedragen. Inhoudelijk wordt het Schiedamse probleem erkend. De gemeente Schiedam gaat er dan ook van uit dat binnenkort nieuwe afspraken met VROM komen. Het uitstel van betalen is een opsteker voor de gemeente én voor de eigenaren die nu langer de tijd krijgen om hun woningen aan te pakken.

Eigenaren in de aangewezen gebieden kunnen informatie krijgen over deelname aan het project particuliere woningverbetering en funderingsherstel bij het Servicepunt Woningverbetering, Lange Nieuwstraat 227. Openingstijden: maandag t/m donderdag van 09.00-16.00 uur en verder na telefonische afspraak.