FNV

Werkzekerheid topprioriteit in 2006, looneis 1,5 procent

Voor de cao's in 2006 gaat de FNV net als dit jaar uit van een loonruimte van 3 procent. Maximaal de helft (1,5 procent) daarvan is gereserveerd voor een loonsverhoging. Dat is een kwart meer dan de maximale looneis in het lopende jaar.
De onderhandelaars van de grootste vakbond, FNV Bondgenoten, zullen naast de loonsverhoging vooral inzetten op werkzekerheid, blijkt uit de conceptnota over het arbeidsvoorwaardenbeleid voor volgend jaar.

De bondsraad, het parlement van FNV Bondgenoten, stelt het beleid in november vast. Daarvoor kunnen werknemers - van 23 september tot 10 oktober - hun mening kenbaar maken via een internetenquête door kleur te bekennen in voorgelegde dilemma's. Vrijdag is de enquête via deze website bereikbaar.

"We doen het proces samen met mensen", legt cao-coördinator Anja Jongbloed uit in Bondgenoten Magazine, het maandblad van FNV Bondgenoten dat deze week bij ruim 460 duizend leden op de mat valt. "Mensen op de werkvloer kunnen zelf het beste bepalen wat nodig is. De vakbond geeft inhoud aan de keuzes. Dat betekent wel dat mensen vrij moeten kunnen kiezen. Dus zonder dwang van werkgever of chef. Daar staan we als bond voor."

Uit het lopende onderzoek onder een panel van FNV-leden - ook representatief voor de opinie binnen FNV Bondgenoten - bleek deze zomer al dat het veiligstellen van werkgelegenheid nu de hoogste prioriteit moet krijgen. Een jaar geleden was dat nog het behoud van de mogelijkheid om voor het 65ste levensjaar met werken te stoppen.

"Veel mensen zijn bang voor de concurrentie van de Polen. Of de Chinezen", beseft Jongbloed. "Werkgevers zetten mensen ermee onder druk. Maar wij kunnen samen hele goede antwoorden formuleren, zonder dat we werknemers op moeten jagen of tegenover elkaar moeten zetten."

Maandagavond presenteerde Wilna Wind, de nieuwe coördinator arbeidsvoorwaardenbeleid van de vakcentrale FNV, haar discussienota over het beleid in 2006 dat eerder op de dag door de federatieraad (met daarin de voorzitters van alle zestien aangesloten bonden) was vastgesteld.

De FNV-bonden spraken af meerjarenplannen te gaan ontwikkelen over het werkgelegenheidsperspectief in sectoren en bedrijven. Die plannen moeten het mogelijk maken om als bond goed getimed te kunnen inspelen op zaken als zeggenschap van werknemers, organisatie van de arbeid, gezondheid, scholing en kwaliteit van de arbeid.

Bovendien wil de FNV volgend jaar met campagnes meer dan ooit de nadruk leggen op de naleving van cao's. "Papier is geduldig en te vaak blijven afspraken een dode letter", constateert Wind.

Ander speerpunt vormt het pensioen- en levensloopbeleid. De succesvolle reparatie van het prepensioen wordt daar waar nodig voortgezet. Daarnaast willen de bonden meer werk maken van de levensloopregeling. Dat betekent onderhandelen met de werkgevers over een substantiële bijdrage aan deze regeling.

Voor schoolgaande jongeren wil de FNV meer stageplekken. Voor jongeren die geen betaalde arbeidsplek kunnen vinden zetten de FNV-onderhandelaars in op meer leerbanen en stageplekken met vervolgkansen.

Naast kinderopvang en gezonder werken, wil de FNV ook in het nieuwe cao-seizoen afspraken maken over werkgeversbijdragen voor de nieuwe aanvullende ziektekostenverzekering. Gemikt wordt daarbij op collectieve contracten die voordeliger zijn.

Hieronder is de integrale Nota Arbeidsvoorwaarden 2006 van de FNV op te halen.
Attachments:
conceptnota Arbeidsvoorwaarden 2006 FNV.pdf