Ingezonden persbericht
Studium Generale Delft
HOW TO BLUFF YOUR WAY IN...
LESSEN IN BEELD
door Kees Brienen en Bart Rutten
Maandag 19 september, 20.15 uur
Speakers, Burgwal 45-49, Delft
Toegang gratis
Zinnen ontleden, woorden leren, teksten verklaren. We leren het allemaal op school. Maar onze cultuur is inmiddels niet meer alleen te begrijpen via het woord. Reclames, videoclips, foto's, films, internet, beelden die we overal om ons heen zien en waardoor we continu beïnvloed worden, bewust of onbewust. Wordt het niet hoog tijd dat we leren begrijpen hoe beelden in elkaar steken en hoe ze ons beïnvloeden? Daarom een lezing over 'beeld ontleden'. Er komen vragen aan de orde als: Hoe moet ik wat ik waarneem begrijpen? Wat wordt er gegenereerd? Met welke middelen? Voor wie zeggen ze wat? Hoe werken de (verborgen) codes van het beeld en wat doen ze met ons? Wat zit er onder de opperhuid van een film? Hoe ontleed je een reclamespot; hoe het werk van een VJ?
Op deze avond wordt een selectie van beelden op de snijtafel gelegd om de onderhuidse
codes zichtbaar te maken. Er zijn twee 'beeldkenners' uitgenodigd om beeldanatoom van de avond te zijn. Zij zullen een reeks beelden uit de (dagelijkse) beeldcultuur onder de loep nemen.
Kees Brienen programmeerde na het afronden van de Rietveldacademie vijf jaar lang Cinema Digitaal in Paradiso, Amsterdam. Hij is een filmprogrammamaker, trendwatcher, adviseur voor filmdistributeurs, filmfestivals en evenementen. Tegenwoordig is hij ook werkzaam als programmamaker en presentator van het VPRO-programma 'Nachtpodium', het enige experimentele korte filmprogramma op de Nederlandse televisie.
Bart Rutten studeerde kunst en cultuurgeschiedenis aan de Universiteit van Utrecht en aan de University of Wisconsin, VS. Sinds 1997 werkt hij bij het Nederlandse Instituut voor Mediakunst, Montevideo Time Based Arts. Als gastdocent gaf hij les aan verscheidene kunstacademies en de Universiteit van Utrecht. Hij publiceert regelmatig in tijdschriften over film- en videokunst.
WORKSHOP
CURSUS: PRESENTATIEVORMGEVING - PHOTOSHOP EN INDESIGN
door Carla Feijen
Cursus 1: Dinsdagavond 20, 27 september en 4 en 11 oktober, 19.00-21.30 uur
Cursus 2: Dinsdagavond 15, 22, 29 november en 6 december, 19.00-21.30 uur
(dit is twee keer dezelfde cursus, dus kies de reeks die je het beste uitkomt)
TU Hoofdgebouw, Michiel de Ruyterweg 12, Delft
Kosten: ¤45,- (alleen voor studenten en aio's toegankelijk). Inschrijven noodzakelijk. Computerervaring vereist. Maximaal 11 deelnemers.
Het maken van sprekende visuele presentaties van ontwerp en onderzoek, vereist een goede beheersing van vormgevingprogramma's. Uit een behoeftepeiling blijkt dat niet alle studenten deze 'gereedschappen' even gemakkelijk hanteren en dat er binnen de TU voor studenten te weinig TU-brede (betaalbare) cursussen worden aangeboden waar men deze vaardigheden kan verwerven. Omdat naast spreek- en schrijfvaardigheden, ook presentatievormgeving een belangrijke vaardigheid is om je bedoelingen te kunnen overbrengen, continueert Studium Generale het succesvolle aanbod dat in het voorjaar 2005 samen met DTO werd ontwikkeld en biedt opnieuw een tweetal cursussen voor studenten aan.
Uitgaande van praktijksituaties van ontwerpende ingenieurs wordt geleerd hoe je de grafische vormgeving programma's Photoshop en Indesign kunt gebruiken. Meer informatie is te vinden op
Carla Feijen is beeldend kunstenaar en grafisch vormgever en heeft ruime ervaring met lesgeven in beeldbewerkingsprorgramma's op de computer.
Inschrijving: Schrijf je in via
WORKSHOP
COMEDY
door Pieter Jouke
Maandag 19 september en maandag 26 september, 19.30 - 22.00
onder voorbehoud in het Microtheater - definitieve locatie wordt na inschrijving bekend gemaakt.
Kosten zijn 27,50 Euro en er is plaats voor maximaal 15 inschrijvingen
Standup is hot. Iedereen denkt het te kunnen en op iedere tv-zender zie je standup comedians aan het werk. Maar hoe wordt je nu standup comedian? Wat is standup comedy precies? Als je denkt dat standup comedy alleen maar moppen tappen en een beetje lullen is, dan kom je bedrogen uit. Standup comedy is namelijk veel leuker dan dat. Maar kom maar langs, dan wordt het allemaal duidelijk. Twee bijeenkomsten (mogelijk nog een voorbespreking voor de eerste bijeenkomst). Er wordt uitgelegd wat standup is, aan de hand van voorbeelden. Daarnaast ga je uiteraard zelf teksten schrijven en spelen.
Pieter Jouke is cabaretier / standup comedian. Op zijn 26ste klom hij voor het eerst op een open podium, vanaf daar is het snel gegaan. Na drie jaar sloot hij zich als standupper aan bij Comedytrain, hij schreef voor Vara Laat, speelde en schreef voor Spijkers met Koppen, hij speelde op Lowlands en voor verschillende grote bedrijven. In zijn vrije tijd is hij P&O adviseur bij de TU Delft.
Inschrijving: Schrijf je in via
STUDIUM GENERALE - RATHENAU INSTITUUT - energievoorziening in de 21E eeuw
NOG MEER OLIE BOREN
door Cor van Kruijsdijk en Lucia van Geuns
Woensdag 21 september, 20.15 uur
Speakers, Burgwal 45-49, Delft
Toegang gratis
Zolang er geen acceptabele alternatieven zijn, moet de wereld zuinig met haar oliebronnen omgaan. Cor Van Kruijsdijk doet onderzoek naar methoden om meer olie uit een bron te halen. Hij geeft antwoord op de vragen hoelang we nog naar olie kunnen boren en wat de rol is van olie in de energievoorziening van de toekomst.
Prof.dr.ir. C. van Kruijsdijk is hoogleraar Geotechnologie aan de Technische Universiteit Delft en doet onderzoek in reservoir engineering.
De onrustige situatie in het Midden Oosten is een groot probleem voor de olievoorziening in de wereld. Daar komt immers de meeste olie vandaan. De prijs van ruwe olie wordt sterk beïnvloed door de politieke stabiliteit in die regio. De macht van de landen in het Midden-Oosten is voor een belangrijk deel gebaseerd op hun oliebezit. De gevolgen van de overgang naar andere energiebronnen voor hun machtspositie en voor de politieke stabiliteit in de wereld zal worden toegelicht door Lucia van Geuns.
Lucia van Geuns is plaatsvervangend hoofd van het Clingendael International Energy Programme en doet onder andere onderzoek naar internationale energievraagstukken.
http://www.speakers.nl/
Burgwal 45-49, 2601 DC Delft
Informatie: Studium Generale, Jaffalaan 5, 2628 BX Delft
Telefoon: 015-2785235,
www.sg.tudelft.nl