Gemeente Den Haag

september 2005
Gemeentelijk crisisbeheersingsplan toegesneden op actuele situatie (19 september)

De gemeente Den Haag presenteert dit jaar voor het eerst een crisisbeheersingsplan. Het crisisbeheersingsplan dat vandaag verschijnt, is de opvolger van het vroegere 'rampenplan'. Om de vier jaar dient iedere gemeente een dergelijk plan aan de Provincie aan te bieden ter toetsing. Dit is een uitvloeisel van de vorig jaar in werking getreden Wet kwaliteitsbevordering rampenbestrijding (Wkr).

Het nieuwe crisisbeheersingsplan omvat een planmatige voorbereiding op een eventuele crisis of calamiteit, met onder meer een lokale risico-inventarisatie, de organisatiestructuur van de gemeentelijke crisisorganisatie en een uitgebreide uitwerking van de taken en verantwoordelijkheden. In de gemeentelijke crisisorganisatie zijn diverse partners vertegenwoordigd: een aantal gemeentelijke diensten, politie, brandweer, geneeskundige hulpverlening en het Openbaar Ministerie. In het plan is aangegeven hoe het gezamenlijke optreden van deze partners gecoördineerd kan verlopen.

Risicosamenleving
In tegenstelling tot het bestaande rampenplan is het crisisbeheersingsplan meer toegesneden op de inzet van gemeentelijke instanties en hulpdiensten bij het minimaliseren van de gevolgen van een terroristische dreiging of actie. Daarmee beantwoordt het nieuwe plan beter aan de huidige risicosamenleving, waarin zich geheel andersoortige crises kunnen voordoen dan waarmee gemeenten in Nederland tot nu toe vertrouwd zijn.
Het feit dat Den Haag een Internationale stad van Vrede en Recht is, onderstreept des te meer het belang van een goede lokale (en regionale) voorbereiding op crisisbeheersing en terreurdreiging. Dit plan biedt daartoe een goede basis en wordt de komende periode nog verder uitgewerkt.

Oefening en opleiding
Het opstellen van een crisisbeheersingsplan is een belangrijke schakel binnen de
gemeentelijke voorbereiding op rampen, zware ongevallen en mogelijke crises. Maar een plan
heeft weinig nut, als niet tegelijkertijd wordt gekeken naar de praktische vaardigheden. Daarom investeert Den Haag de komende periode veel in training, oefening en opleiding van het gemeentebestuur en het ambtelijke apparaat.

Dynamisch
Het crisisbeheersingsplan is een dynamisch document en wordt regelmatig aangescherpt.
De gemeente Den Haag heeft daarom gekozen voor een moderne ontsluitingsmethode, namelijk via inter- en intranet. Aan alle betrokken functionarissen wordt een 'memory stick' uitgereikt met de digitale versie van de plannen en draaiboeken die gezamenlijk het crisisbeheersingsplan vormen. Voor de burgers van Den Haag zal het plan binnenkort beschikbaar zijn via de gemeentelijke website: www.denhaag.nl Zo heeft iedereen altijd de beschikking over de meest actuele versie.