Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Utrecht, 19 september 2005

Reactie Natuur en Milieu op miljoenennota

Mooie milieubeloftes kabinet niet meer dan pr-offensief

Het kabinet heeft knollen voor citroenen verkocht. 'Minister-president Balkenende, minister Brinkhorst en andere ministers beloofden meer voor het milieu te gaan doen maar we komen er in de begroting bar weinig van tegen', stelt Mirjam de Rijk, algemeen directeur van Natuur en Milieu.

Premier Balkenende beloofde in zijn toespraak in juni over duurzaamheid en milieu, en tijdens het Kamerdebat daarover begin september, dat milieu een belangrijke plek in zijn beleid zou krijgen. In de door de premier in de miljoenennota geschetste uitdagingen voor de toekomst, komen duurzaamheid, milieu en natuur echter niet aan bod. Ook de begrotingen van de ministeries vallen tegen. Minister Brinkhorst beloofde de Kamer begin september nog tijdens het debat over de Energienota dat hij op Prinsjesdag met aanvullende energiebesparingsmaatregelen zou komen. De Rijk: 'De maatregelen zijn er echter nog niet.' Ook voor schone lucht zijn er nog steeds geen maatregelen, ondanks de luchtballonnen die het kabinet daar de afgelopen weken over opliet. 'Bedrijven die vorige week met Natuur en Milieu een coalitie voor roetfilters sloten en beloofden 20 miljoen euro te investeren, willen dat de overheid duidelijkheid schept.'

Natuur en Milieu is bang dat de discussie over de energieprijzen ten koste gaat van het milieu. De Rijk: 'We zijn ons bewust van de moeilijke financiële situatie voor huishoudens door de hoge energieprijzen. Maar lagere energieprijzen door afschaffing van de ecotaks zijn echter niet de oplossing. Hoge energieprijzen zijn een broodnodige stimulans voor energiebesparing en duurzame energie. Wij stellen voor de koopkracht te repareren via lagere inkomstenbelasting en een hogere belastingvrije voet.'

De Miljoenennota is een gemiste kans voor herstel van het landschap. Het budget voor onderhoud van de twintig Nationale landschappen gaat van 20 miljoen naar 19 miljoen euro. Juist vorige week had het Natuur en Milieuplanbureau uitgerekend dat voor de Nationale Landschappen jaarlijks 200 miljoen nodig is. Natuur en Milieu wil dat LNV het budget voor Nationale Landschappen in 2006 verdrievoudigd.

Accijnsverlaging voor álle biobrandstoffen is geen goede keus. Er zijn vieze biobrandstoffen, zoals palmolie en koolzaadolie, en schone biobrandstoffen. Natuur en Milieu is van mening dat alleen schone biobrandstoffen moeten worden gestimuleerd.

Ten slotte een positief punt: het voorstel van minister Brinkhorst (EZ) om 1 miljard euro te reserveren voor windenergie op zee verdient alle steun. Zowel voor het klimaat als voor de vermindering van de afhankelijkheid van olie. De gisteren daarover gepubliceerde CPB-studie die pleit voor terughoudendheid voor wind op zee, is achterhaald omdat ze uitgaat lage brandstofprijzen.

Einde persbericht