Dienstenbond CNV

Onderhandelingsresultaat CAO PSB
19-09-2005

Op 14 september 2005 is er een onderhandelingsresultaat bereikt over de verlenging van de PSB CAO (Postorder specifieke bedrijven). Het onderhandelingsresultaat zal worden voorgelegd aan de achterban van betrokken partijen. De tekst van het onderhandelingsakkoord en een reactieformulier hebben onze leden thuisgestuurd gekregen.

Als CNV Dienstenbond zijn we gelukkig met de constatering dat er geen uitbreiding plaatsvindt van de arbeidsduur naar 40 uur of 39 uur. Daarmee is in ieder geval onze inzet van werkgelegenheidsbehoud bereikt. Immers bij een gelijkblijvende omzet betekent uitbreiding van het aantal uren dat met minder werknemers dezelfde hoeveelheid werk gedaan kan worden en mensen daardoor boventallig zouden worden verklaard.

Gelijk werk, gelijk belonen
Ook zijn wij uitermate tevreden dat we ervoor hebben kunnen zorgen dat er geen tweedeling is ontstaan tussen nieuwe medewerkers en huidige medewerkers. Er treedt dus geen verschil op in het belonen van de nieuwe en huidige medewerkers qua arbeidsduur en toeslagen voor bijzondere uren. Kortom: gelijk werk, gelijk belonen. Daarnaast zijn ook een aantal andere wezenlijke verslechteringen van de baan. Er komt geen afschaffing van het systeem van toekenning automatische functiejaren. Er wordt ook geen knip gemaakt tussen het feitelijke loon wat iemand nu verdient en het CAO- loon. Werkgevers wilden in eerste instantie alleen maar een loonsverhoging geven over het CAO-schaalloon en niet over het loon dat op uw salarisbriefje staat.

Looptijd
De CAO heeft een looptijd tot 1 april 2006. We zullen deze tijd gaan gebruiken om een aantal onderwerpen verder uit te diepen, zodat we daar in 2006 goede afspraken over kunnen maken. U moet daarbij denken aan een discussie over de gevolgen van het vervangen van de huidige WAO door de Wet werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen (WIA) en de nieuwe zorgverzekering. Dat zal op korte termijn zijn, in ieder geval vóór 1 januari a.s. Daarnaast hebben we aangegeven dat we graag afspraken willen maken omtrent leeftijdsfasebewust personeelsbeleid.

WIA
Een groot geschilpunt was de doorbetaling van het loon in het tweede ziektejaar. Werkgevers wilden graag in het eerste jaar liever geen 100 procent doorbetaling. Dat is ook begrijpelijk want procentueel gezien zijn 80 procent van de ziektegevallen binnen 6 weken opgelost. Als je dan geen 100 procent maar 90 procent hoeft te betalen scheelt dat geld. We zijn uitgekomen op 100 procent doorbetaling in het eerste ziektejaar en voor het tweede ziektejaar zijn we niet verder gekomen dan 70 procent van uw inkomen. Wel komt daarbovenop een toeslag voor iedereen die langdurig en volledig arbeidsongeschikt is. De nieuwe wet WIA legt het accent op wat mensen nog wel kunnen in plaats van wat zij niet meer kunnen. De wet bestaat uit twee delen: de Regeling werkhervatting gedeeltelijk arbeidsgeschikten (WGA) en de Regeling inkomensvoorziening volledig arbeidsongeschikten (IVA).

De werknemer die in de IVA (nieuwe WAO voor volledig arbeidsongeschikten) terechtkomt ontvangt een toeslag van 20 procent (samen 90 procent) in het hele tweede ziektejaar. Hiermee komt artikel 8.6.4. te vervallen, 90 procent voor een half jaar WAO, dit past niet meer in het huidige systeem.

Pensioen
We hebben geen afspraken over pensioen gemaakt. Deze regelingen worden bij een aantal van de PSB-bedrijven op ondernemingsniveau geregeld en voor de anderen wordt dit geregeld in het Bedrijfstakpensioenfonds voor de Detailhandel (BpfD). Binnen het BpfD wordt druk gewerkt aan het ombouwen van het prepensioendeel naar ouderdomspensioen. Daarmee krijgt u een hoger ouderdomspensioen dat u weer kunt inzetten om eerder dan op 65 jarige leeftijd te stoppen met werken. De ondernemingen met een eigen pensioenregeling zullen tenminste een gelijkwaardige regeling aan de BpfD-regeling moeten maken. Wel hebben we gezegd, dat we afhankelijk van de inhoud van de nieuwe regelingen, voor de CAO van april 2006, willen praten over een levensloopregeling met een werkgeversbijdrage.

Kinderopvang
We hebben de kinderopvangregeling in de CAO aangepast aan de Wet Kinderopvang. We krijgen nu een betere en duidelijker regeling in de CAO. Er is geen onderneming die er nog onderuit kan en ook laat de regeling geen ruimte over om een beperkend uitvoeringsbudget vast te stellen, dus geen wachtlijsten of een lagere bijdrage als het budget op is. Bovendien is de regeling van toepassing op alle werknemers die onder de CAO vallen, dus ook voor werknemers met een contract voor bepaalde tijd. We hebben afgesproken dat de werkgever 1/6 deel van de kosten bijdraagt. Daarnaast komt er een hardheidsclausule waarbij de werknemer de werkgever om een hogere bijdrage kan verzoeken, denk bijvoorbeeld aan eenoudergezinnen die geen partner hebben met een werkgever waar ze ook 1/6 deel van kunnen ontvangen.

Vakbondscontributie
De leden van de vakbonden krijgen de mogelijkheid om hun vakbondscontributie uit het brutoloon te betalen. Op die manier kun je tegen een gunstiger bedrag lid zijn van CNV Dienstenbond. Als de contributie uit het brutoloon betaald wordt, betaalt u niet eerst belasting en premies over dat geld.

Tenslotte
In artikel 6.2.1. sub f van het bijzonder verlof wordt toegevoegd "schoonkinderen". En artikel 6.2.4. wordt verduidelijkt: geldt niet bij een vast arbeidspatroon.
Mocht u naar aanleiding van deze info nog vragen hebben neem dan gerust contact op met uw bestuurder Gert-Jan Seffinga. Hij is te bereiken via tel. (0512)583 440 of per e-mail g.seffinga@cnvdibo.nl