Uitspraken in de media Raad van State

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State maakt iedere woensdag om 10.15 uur de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) openbaar. Per week zijn dat er gemiddeld vijftig. De persvoorlichters maken voor de media een selectie. Deze selectie wordt iedere maandagmiddag om 14.00 uur op deze pagina gepubliceerd. De selectie is uiteraard subjectief. Zo kan een niet geselecteerde uitspraak, bijvoorbeeld lokaal, toch de aandacht trekken.

Een overzicht van alle uitspraken die woensdag openbaar wordt gemaakt, verschijnt op maandagmiddag om 14.00 uur onder 'ACTUEEL' - 'Uitspraken' - 'Hoofdzaken'. Voor meer informatie over de uitspraken en/of procedures zie 'Persvoorlichting'.

Voor de volledige tekst van de uitspraak kunt u op woensdag vanaf 10.15 uur op het onderstreepte zaaknummer klikken.
* 200408614/1

* Beroep van inwoners uit Kampen tegen het besluit van het college van gedeputeerde staten van Overijssel waarbij goedkeuring is verleend aan het bestemmingsplan "Hanzewijk fase 1 (appartementencomplex)" van de gemeente Kampen. Het bestemmingsplan heeft betrekking op de bouw van een appartementencomplex tussen de ijsbaan en het sportcomplex aan de Beneluxlaan in Kampen. Hiervoor dient het gebouw van de ijsbaanvereniging te worden verplaatst en moeten de overige opstallen verdwijnen. Het bestemmingsplan vormt de eerste fase van de herstructurering van Hanzewijk, waarbij bestaande woningen worden gesloopt en nieuwe worden gebouwd. De inwoners voeren onder meer aan dat de procedure van goedkeuring van het bestemmingsplan niet juist is gevolgd en dat het college van gedeputeerde staten vooringenomen was bij de goedkeuring. Ook maken zij bezwaar tegen het verdwijnen van een speelveld.


* 200410130/1

* Hoger beroep van de burgemeester van Amsterdam in verband met het bevel tot onmiddellijke sluiting van café "Gat in de Markt" in de Bellamybuurt in Amsterdam Oud West. Het bevel is gegeven in verband met overtreding van de Opiumwet. Uit inspecties van de politie Amsterdam-Amstelland zou blijken dat regelmatig de eisen van de horecavergunning zou worden overtreden. Zo zou er harddrugs worden verkocht. Ook klaagden omwonenden regelmatig over bezoekers van het café. In maart 2004 heeft de politie een inval gedaan in het café waarbij cocaïne is aangetroffen. De rechtbank in Amsterdam heeft in een uitspraak van 2 november 2004 het beroep van de exploitant van het café gegrond verklaard en het bevel tot sluiting herroepen. De rechtbank was er niet van overtuigd dat in het café gehandeld werd in drugs. Tegen die uitspraak heeft de burgemeester van Amsterdam hoger beroep ingesteld. (Zie ook de uitspraak van gelijke datum met zaaknummer 200503313 over het intrekken van de exploitatievergunning).
* 200501095/1

* Beroepen van MEGA Projecten BV uit Almelo, het "Dorpsbelang Goutum" en van een inwoner uit die plaats tegen het besluit van het college van gedeputeerde staten van Fryslân waarbij grotendeels goedkeuring is verleend aan het bestemmingsplan "De Zuidlanden, plandeel Techum" van de gemeente Leeuwarden. Het bestemmingsplan maakt de bouw mogelijk van 425 woningen in het gebied Techum ten zuiden van Leeuwarden. Het gebied maakt deel uit van een veel omvangrijker gebied, het nieuw te ontwikkelen stadsdeel Zuidlanden, dat uiteindelijk ongeveer 6500 woningen zal omvatten. In beroep wordt onder meer aangevoerd dat de milieueffectrapportage die is opgesteld niet voldoet. Het college van gedeputeerde staten stelt zich echter op het standpunt dat de milieueffectrapportage voldoende informatie bevat en dat de procedure rondom het opstellen van het rapport juist is verlopen.


* 200504166/1

* Beroep van "Meeùs Bedrijfshuisvesting BV" uit Amersfoort, van "A. Hamstra Vastgoed BV" uit Putten en van anderen tegen de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Nijkerk heeft verleend aan Boni markt BV voor een supermarkt met afvalverzamelstation aan het Wheemplein in Nijkerk. In beroep wordt gesteld dat de supermarkt zal leiden tot visuele hinder en de externe veiligheid zal afnemen. Ook wordt aangevoerd dat het besluit onbevoegd zou zijn genomen omdat niet het college van burgemeester en wethouders maar het college van gedeputeerde staten bevoegd zou zijn.