Ingezonden persbericht


Overheid betaalt te veel voor virusremmers

Gendringen - 19 september 2005. De Nederlandse overheid heeft vorige week bijna 5 miljoen antivirale kuren tegen griep besteld. Een gemiste kans, zo is te lezen in het nieuwe nummer van Ortho. Er zijn aanwijzingen dat het veel goedkopere vitamine C een minstens even krachtige virusremmer is. Verder onderzoek hiernaar is gerechtvaardigd.

Nederland bereidt zich, zoals meer landen, voor op een dodelijke grieppandemie. Het ministerie van VWS had al 220.000 antivirale kuren in opslag en vorige week vrijdag werd een megaorder geplaatst bij twee grote farmaceutische bedrijven. Niet iedereen bereidt zich echter op dezelfde manier voor op de wereldwijde dreiging. De Californische arts Robert Cathcart spoort op zijn website iedereen aan megadoses vitamine C in te slaan, nu de vogelpest zo dichtbij komt (www.orthomed.com). Het advies van Cathcart komt niet uit de lucht vallen. Al in 1949 hield vakbroeder Fred Klenner tijdens het Jaarcongres van de American Medical Association een onderbouwd pleidooi voor hoge doseringen vitamine C bij virusziekten. In de jaren tachtig deed tweevoudig Nobelprijswinnaar dr. Linus Pauling het meerdere malen dunnetjes over, maar zelfs hij vond geen gehoor.

Effectieve onderdrukking
Ook recent zijn onderzoeken gedaan die aantonen dat vitamine C de groei van virussen effectief onderdrukt. Dr. Raxit Jariwalla en Steve Harakeh schreven in 1997: 'Er is nu veel bewijs dat vitamine C een groot spectrum van virussen zowel in vitro kan inactiveren of remmen als in vivo tegen virale infecties kan beschermen.' In vitro studies tonen de antivirale effectiviteit aan tegen het poliovirus, herpesvirussen, hondsdolheid, hepatitis, mazelen én het griepvirus. Ook is gerapporteerd dat in vivo dezelfde virusziekten onder controle zijn gebracht. De Finse wetenschapper Harri Hemilä, die veel onderzoek heeft gedaan met vitamine C bij griep en verkoudheid, stelde in 2003 na het uitbreken van SARS dat vitamine C ook een mogelijkheid biedt als behandeling van deze ziekte. Hij wees hierbij op de vele functies die vitamine C in het immuunsysteem vervult, zoals activering van de fagocyten, transformatie van de T-lymfocyten en de productie van interferon.

Generieke stof
Dr. Raxit Jariwalla, een vroegere medewerker van Linus Pauling, vindt inmiddels dat het belang van vitamine C als virusremmer en de wetenschappelijke interesse hiervoor niet met elkaar in balans zijn. 'Het ontbreekt aan belangstelling vanuit de doorsnee wetenschappelijke kringen en het ontbreekt aan fondsen', zegt Jariwalla hierover in Ortho. Dit fenomeen is overigens eenvoudig te verklaren. Vitamine C ofwel ascorbinezuur is een generieke stof waarop farmaceutische bedrijven geen patent kunnen aanvragen, zodat onderzoeksinvesteringen lastig zijn terug te verdienen.